El govern italià ha anunciat que suavitzarà l'impost a la banca anunciat aquest dimarts després de la caiguda borsària que van patir les principals entitats del país. L'Executiu liderat per la ultradretana Georgia Meloni pretén gravar el 40% dels beneficis extraordinaris dels bancs arran de les pujades dels tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE). Després de l'anunci, el sector va arribar a perdre en la sessió 9.000 milions del seu valor al mercat de Milà, amb caigudes que van fregar el 9% en alguns casos com el d'Intesa Sanpaolo. Caigudes que es van encomanar en la resta de mercats europeus, inclòs l'espanyol.
El rebuig dels mercats cap a l'impost ha fet que l'Executiu italià hagi fet marxa enrere, especialment per l'oposició del Ministeri de Finances, que havia descartat el disseny d'un impost d'aquestes característiques des de feia diversos mesos. És per això que el govern italià va matisar que el tribut quedarà limitat al 0,1% dels actius de cada entitat, segons un comunicat publicat en la nit d'aquest mateix dimarts.
D'aquesta manera, els mercats han valorat positivament la decisió i la Borsa de Milà ha obert en verd, amb un avenç de l'1,2%. Encara que les accions de tots els bancs pugen, encara no recuperen les fortes pèrdues de dimarts. En aquest sentit, els grans bancs del país reboten al parquet amb pujades de més d'un 3% en alguns casos.
A Espanya, la banca ha passat de l'efecte contagi a l'efecte rebot, amb les accions de Banc Santander despuntant més d'un 1% després de caure gairebé un 3% per l'anunci en el Consell de Ministres de Matteo Salvini, actual vicepresident i ministre de l'Interior. BBVA també supera l'1% de guanys en la sessió, després d'haver perdut un 2%.
El diari britànic Financial Times va avançar, segons diferents fonts, que amb aquesta retallada al gravamen el govern italià recaptarà com a màxim uns 1.800 milions d'euros, des dels 3.000 milions que es preveien inicialment i els més de 4.500 milions que pensaven que podria ingressar el mateix Executiu.
Es tracta d'una mesura excepcional, que només serà vigent aquest any, i la recaptació anirà destinada a ajudar els hipotecats que estan patint un encariment de les quotes mensuals per augment del preu dels diners del BCE en la seva estratègia per reduir la inflació i estabilitzar els preus.
Abans del canvi de rumb, l'equip de Meloni havia explicat que l'impost s'activarà si el marge d'interessos registrat el 2022 "supera el valor de l'exercici 2021 en almenys un 5%". En aquest sentit, l'import del marge d'interessos del compte de resultats relatiu a l'exercici 2023 ha de superar el mateix marge en almenys un 10% en relació amb l'any anterior.
Segons les primeres explicacions, l'impost no podrà superar el 25% dels fons propis del banc al tancament dels seus comptes el 2022 i haurà de pagar-se al llarg de 2024. A més, el Ministeri de Finances de la Itàlia assenyala que aquelles entitats que han estat ajustant la remuneració en els dipòsits, tal com va recomanar el Banc d'Itàlia fa mesos, no patiran impactes significatius a conseqüència del nou gravamen.