Tot el món empresarial viu pendent dels aranzels dels Estats Units, el 20% a la Unió Europea anunciat per Donald Trump aquest dimecres a la nit, en el que ha anomenat el 'Dia de l'alliberament'. Com se'n sortiran les empreses? Com afectarà les butxaques? A Catalunya, hi ha 3.161 empreses que es juguen 4.351 milions en exportacions als Estats Units, que va ser el 2024 la cinquena destinació més habitual de les empreses per sota de les europees i per sobre del Mèxic o el Brasil, segons informa l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa, Acció. Representen el 4,3% de les exportacions catalanes arreu del món.
Amb un creixement el 2024 del 19,3%, els Estats Units van ser precisament un dels principals artífexs que les exportacions catalanes es diversifiquessin l'any passat, un canvi important per tal d'afrontar un moment de tensió geopolítica on són diversos els territoris que, arran de la política estatunidenca, aposten pel proteccionisme.
L'equip del president ha analitzat país per país i sector per sector les importacions estrangeres, però existeix també la possibilitat d'un aranzel generalitzat a totes les importacions. Diversificar encara més els mercats o produir als Estats Units són dues possibles solucions per algunes companyies.
Per ara, els únics aranzels que ja estan en vigor són els que s'apliquen a l'acer i l'alumini, que afecta també empreses de components fets per aquests materials. Són aranzels del 25% a les importacions de tot el món i afecten les vendes de 427 empreses catalanes entre les 3.100 que hi venen regularment. L'impacte és de 278,8 milions d'euros d'exportacions, xifra que representa el 6,4% del total d'exportacions als Estats Units.
D'altra banda, el passat 26 de març Trump va anunciar un aranzel que entra en vigor demà, 3 d'abril, que afecta els vehicles de tot el món. Es tracta d'un aranzel universal del 25% als automòbils i components d'automoció que no va especificar, tot i que aquest segon aranzel ha d'entrar en vigor més endavant, no més tard del 3 de maig. Acció calcula que 80 empreses es poden veure afectades per aquesta entrada d'aranzels, amb exportacions que arriben als 80 milions d'euros, tot i que són dades provisionals que dependran dels codis aranzelaris concrets.
Seat, la gran empresa catalana d'automoció, no exporta als Estats Units, però s'ho estava plantejant, tot i que guanya força, en part per aquests aranzels, l'opció que obri una planta de fabricació pròpia. Tanmateix, l'empresa ara afronta el canvi a la direcció després de la sortida de Wayne Griffiths, que pot redefinir el seu full de ruta tant pel que fa a l'electrificació com pels seus plans a la potència nord-americana.
El darrer dels aranzels sectorials anunciats per Trump, però encara sense data, és el que ha d'afectar vins i caves, que afectaria 77,5 milions d'euros d'exportacions entre ambdues begudes, xifra que representa el 12,7% del total de les exportacions catalanes de vi i cava al món.
L'aprovació d'aranzels a discreció a tots els productes, però, redefiniria el mapa d'afectacions i deixaria com a sector més exposat el de la perfumeria i cosmètica, amb Puig com a gran representant. La perfumeria exporta als Estats Units 661,6 milions d'euros, un 15,2% de tot el que Catalunya exporta als Estats Units. Tant Puig com les patronals del sector han dit que hauran d'apujar els preus pels aranzels, però no els preocupa especialment perquè la competència és també majoritàriament europea i haurà de fer el mateix, informa Sara Casas.
El segon producte català més exportat són els farmacèutics, amb 646,7 milions d'euros, un 14,9% de les exportacions catalanes al món. Algunes de les grans, com Esteve o Grifols, tenen part de la producció pròpia als Estats Units, per la qual cosa podran evitar aquests aranzels, però la gran majoria dels medicaments d'origen català que es venen als Estats Units, com els que fa Almirall per exemple, es veurien afectats per un aranzel general.
Maquinària, amb 495,8 milions d'euros en exportacions (un 11,4% del que exporta Catalunya) i els plàstics, amb 210,1 milions d'euros i un 4,8%, són els següents en la llista de més afectats, tot i que alguns dels primers ja paguen aranzels pels de l'alumini i l'acer. En cinquè lloc, els productes químics orgànics exporten 202,2 milions d'euros als Estats Units, un 4,6% de les exportacions catalanes.
Tots aquests sectors i molts més estaran pendents aquest dimarts de l'anunci de Trump, però es respira també una confusió i incertesa per les excepcions i canvis de parer que fan que ni tan sols l'anunci i entrada en vigor tingui un caràcter definitiu. Tanmateix, el mateix Trump ha reconegut que en un primer moment aquests aranzels tindran un impacte en l'economia dels Estats Units.