Més de 3,4 milions d'assalariats espanyols revisaran a l'alça el seu salari el 2025 amb un increment del 2,8%, d'acord amb l'Índex de Preus de Consum (IPC) mitjà interanual a què ha tancat aquest 2024. D'aquests, més d'1,1 milions d'empleats veuran un increment salarial amb efecte retroactiu, segons l'estadística de negociació col·lectiva que publica el Ministeri de Treball i Economia Social. Els 2,3 milions d'empleats estan resguards per una clàusula sense caràcter retroactiu.
La diferència entre ambdues modalitats rau que els treballadors amb clàusula retroactiva rebran a la nòmina de gener, a tot tardar febrer, la diferència entre la pujada que han tingut en aquest 2024 i la diferència en el tancament de l'IPC, en aquest cas del 2,8%. Així, si un treballador amb aquesta clàusula ha tingut un increment salarial del 2% per a aquest any, haurà de rebre en un sol pagament una diferència del 0,8% sobre la totalitat dels diners que hagi cobrat aquest any.
Les clàusules sense revisió salarial funcionen d'una altra forma. Suposem que per a aquest any, el seu conveni col·lectiu té pactada una pujada del 2% per a 2025. Doncs bé, la pujada s'haurà de completar fins a un 2,8%, que s'aplicarà en cada nòmina de 2025. Si, al contrari, tingués pactada un 3%, el normal és que es mantingui aquest 3% de pujada, ja que és molt estrany que l'ajustament salarial amb relació a l'IPC s'apliqui a la baixa. Per sectors d'activitat, la gran majoria de treballadors són del sector serveis, amb més d'1,6 milions de persones, seguit de la indústria i la construcció, mentre que en darrer terme es troben els empleats del sector agrari.
Puja la xifra de treballadors protegits
Segons l'estadística de Treball, la major part dels treballadors coberts amb un conveni col·lectiu no compten amb clàusula de revisió salarial per evitar pèrdues de poder adquisitiu. En concret, dels 3.556 convenis comptabilitzats fins al novembre que donaven empara a més de 10,2 milions de treballadors, el 24,4% comptaven amb una clàusula de garantia salarial i, d'ells, 556 preveien que aquesta s'apliqués amb efectes retroactius.
Els convenis que recullen clàusula de revisió afecten a més de 3,4 milions de treballadors dels més de 10,2 milions d'empleats emparats pels convenis registrats fins al novembre, el 33,1% del total, el que representa una taxa superior a la d'octubre (34,3%). Així, més de dos de cada tres empleats no compten amb clàusules de salvaguarda als seus convenis col·lectius. Tanmateix, la xifra de treballadors protegits amb aquest instrument continua sent més gran respecte a la de desembre de 2023 (21,08%).
SMI el 2025
Pel que fa al salari mínim interprofessional (SMI), engegarà el 2025 en la mateixa quantia que aquest any: 1.134 euros mensuals per catorze pagues, a l'espera que el Ministeri de Treball acordi amb els agents socials un nou increment. Una vegada s'aprovi, s'aplicarà amb efectes retroactius des de l'1 de gener de 2025.
Fa unes setmanes, la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va confirmar que l'increment seria, com a mínim, igual a la pujada de l'IPC d'aquest any, és a dir, igual o superior al 2,8% perquè no es perdi poder adquisitiu. Per la seva part, el comitè d'experts va establir que l'alça del Salari Mínim s'hauria de situar entre el 3% i el 4%, mentre que els sindicats UGT i Comissions Obreres exigien una pujada d'entre el 5% i el 6%.