Més de 350.000 autònoms afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social són falsos autònoms, l'equivalent a prop del 10% del total de cotitzadors a aquest règim, segons càlculs de l'organització d'autònoms UPTA. Per a UPTA, es tracta d'una xifra "preocupant" per a l'economia i el sistema de cotitzacions de la Seguretat Social. Aquests treballadors, que es donen d'alta com a autònoms, haurien d'estar subjectes a un contracte laboral d'assalariat, per això se'ls denomina falsos autònoms.
El cas més paradigmàtic és el dels repartidors de plataformes digitals com Glovo, que justament acaba d'anunciar el canvi del seu model laboral a Espanya perquè aquests treballadors deixin de ser autònoms i passin a tenir un contracte laboral com a assalariats. UPTA adverteix que, encara que aquest fenomen es va concentrar inicialment en sectors com el repartiment de menjar a través de plataformes digitals, ja s'ha expandit a altres àrees professionals, afectant camps com la salut, l'educació, la construcció i altres professionals.
El sector salut, en el punt de mira
"Només en els últims dos anys els sectors d'alta qualificació han incorporat més de 40.000 professionals autònoms en l'àmbit estatal. Sectors com la salut, en especial infermers, metges, fisioterapeutes i podòlegs, estan cada vegada més afectats", alerta UPTA. L'organització subratlla que molts d'aquests professionals sanitaris haurien d'estar contractats com a assalariats per empreses o centres clínics, però se'ls contracta com a autònoms, "la qual cosa vulnera els seus drets laborals". "En l'àmbit educatiu, especialment en centres privats i empreses de formació per a adults, els docents, que en el passat havien de ser contractats com a assalariats, treballen com a autònoms, la qual cosa també ha incrementat el nombre de falsos autònoms en aquest sector," ha denunciat UPTA.
Pel que fa als serveis jurídics i activitats professionals com els economistes, arquitectes, aparelladors i taxadors estan contractant professionals com a autònoms en lloc d'assalariats, afegeix l'organització. "Aquesta situació està generant un greu perjudici econòmic als professionals autònoms que exerceixen la seva activitat de forma legal i perjudica greument el sistema de cotitzacions el sistema públic de Seguretat Social", insisteix UPTA.
"Inseguretat laboral"
El fenomen de la "glovolització" de la feina d'autònom, com el denomina UPTA, també està afectant la construcció i el transport de mercaderies fraccionades. "Repartidors de furgonetes i treballadors en la construcció estan sent contractats com a autònoms, quan, en realitat, exerceixen funcions pròpies d'empleats assalariats, amb l'únic propòsit per part dels empresaris d'evitar cotitzacions i responsabilitats amb els assalariats", exposa.
Segons UPTA, la tarifa plana per a autònoms ha afavorit la proliferació dels falsos autònoms. Així, l'organització apunta que, encara que aquesta mesura va ser dissenyada per donar suport als nous emprenedors, "ha estat utilitzada per empresaris per contractar joves amb la falsa promesa d'una carrera professional estable". "Aquests treballadors, en ser considerats autònoms, queden atrapats en una situació d'inseguretat laboral, sense els drets i beneficis que els correspondrien com a empleats. Malgrat que la Seguretat Social està bonificada i no tenen despeses addicionals, no es garanteix una estabilitat ni el desenvolupament professional dins de l'empresa", denúncia.