L'aranzel global del 10% que el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar la setmana passada, va entrar en vigor aquest dissabte, una mesura que amenaça de provocar encara més turbulències a les borses internacionals. En aquest context, més de 50 països afectats per la política aranzelària del president nord-americà han parlat amb el mandatari a fi de negociar els gravàmens, segons ha informat el director del Consell Econòmic Nacional de la Casa Blanca, Kevin Hassett. "He rebut un informe del representant de Comerç segons el qual més de 50 països s'han posat en contacte amb el president per iniciar una negociació", va expressar Hassett en una entrevista en el programa This Week, de la cadena ABC News.

El 2 d'abril, en una jornada batejada com "el Dia de l'Alliberament", el republicà va anunciar aquest gravamen del 10% a 184 països i territoris, a més de la Unió Europea (UE), i que, en alguns casos, va incrementar fins al 20% per a productes europeus o el 34% per a importacions xineses.

Temor entre els inversors

Així, els aranzels han sembrat el temor entre els inversors a una possible desacceleració econòmica i entitats financeres com JP Morgan han advertit que podrien empènyer els Estats Units a una recessió i a una pujada dels preus per als consumidors. A més, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va afirmar el divendres que els aranzels es traduiran en una inflació més gran i un menor creixement econòmic.

Kevin Hassett, que va ser un dels membres de l'Administració Trump que es van reunir amb ell mentre deliberava sobre els aranzels, va reconèixer que "hi podria haver algun augment" dels preus, però va negar que els gravàmens suposin "una càrrega pesada" sobre el consumidor nord-americà. El director del Consell Econòmic Nacional va subratllar a més que els aranzels no són un impost "perquè depenen de l'oferta i la demanda". "El nostre enfocament és reduir els impostos, la despesa i la regulació i imposar una línia de base aranzelària a tot el món, colpejant els actors més durs", va agregar.

"El govern no farà marxa enrere en la seva política aranzelària"

En una línia similar s'ha pronunciat el secretari del Tresor dels Estats Units, Scott Bessent, que va negar aquest diumenge que els aranzels anunciats pel president, Donald Trump, derivin en una recessió, i va afirmar que el govern no donarà marxa enrere en la seva política aranzelària.

L'opinió de Bessent contrasta amb la de múltiples economistes i entitats financeres com JPMorgan Chase, el banc més gran del país, que ha elevat les possibilitats d'una recessió global del 40% al 60% a causa de l'impacte econòmic derivat de la dràstica política aranzelària del govern nord-americà.

Preguntat a Hassett pel motiu pel qual Rússia no figura en la llista de països afectats pels gravàmens imposats per Donald Trump, Hassett va dir que, a diferència d'altres aliats dels Estats Units com Europa, el Canadà o Mèxic, "Rússia es troba enmig de negociacions de pau (amb Ucraïna) que afecten milers de persones", per la qual cosa imposar gravàmens "no és apropiat".