Les mesures adoptades pel govern espanyol per pal·liar els efectes en la inflació derivats de la guerra a Ucraïna van tenir un impacte en els comptes públics d'uns 22.000 milions d'euros el 2022, segons ha detallat aquest dijous la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. En la presentació de les dades d'execució pressupostària, Montero ha assenyalat que dels 45.000 milions que s'han destinat als efectes de la guerra, 10.000 milions corresponen a avals i dels 35.000 milions restants, uns 22.000 milions han tingut impacte el 2022.
D'aquests 22.000 milions, ha afegit, uns 8.000 milions corresponen a menors ingressos fiscals -a causa de mesures com la rebaixa de l'IVA del gas i l'electricitat- i uns 14.000 milions, a mesures de despesa, com la bonificació als carburants (5.752 milions), ajuts a les llars (6.216 milions) o a sectors econòmics (1.755 milions).
D'aquesta manera, el govern espanyol ha tornat "amb escreix" l'aportació tributària més gran realitzada pels espanyols el 2022, segons la ministra, que ha xifrat en 6.894 milions el balan fiscal positiu per a les llars. Malgrat l'impacte de les mesures, el dèficit públic va tancar el 2022 en el 4,8 % del PIB, "la meitat" que el 2020, ha destacat Montero, i dues dècimes per sota de la referència que es va remetre a Brussel·les gràcies a una recaptació rècord.
Millora del balanç fiscal
Aquestes dues dècimes, ha afegit Montero, permeten "cert matalàs" fiscal en cas que sigui necessari adoptar mesures addicionals per fer front a la inflació perquè "si encara les famílies continuen passant moments de dificultat econòmica, farem servir aquests recursos en continuar ajudant". Tanmateix, si la inflació continua a la baixa, l'augment de recaptació -que ha xifrat en un 2,7 % en termes nominals fins al març d'aquest any- s'utilitzarà per millorar el balanç fiscal, amb l'objectiu de tancar el 2023 amb un dèficit del 3,9% del PIB.
En qualsevol cas, Montero ha assegurat que Espanya està "en bones condicions" per abordar la tornada de les regles fiscals europees suspeses des de l'inici de la pandèmia perquè el govern espanyol ha estat "responsable" i "està complint" els seus compromisos.
No obstant això, no serà fins a 2025 quan Espanya baixi del llindar del 3% requerit per Brussel·les en les actualment suspeses regles fiscals. En un moment en què s'estan redissenyant les regles fiscals europees, Montero no creu que hi hagi cap problema amb aquest ritme de reducció del dèficit. "Encara no hi ha cap directriu clara marcada, encara que el govern espanyol manté el seu camí pactat de què en dos anys per sota del 3%", ha recalcat la ministra.
"La política pressupostària que està aplicant el Govern d'Espanya permetria, sense noves mesures, que l'any 2025 estiguem per sota del 3% del PIB" que marca el Pacte d'Estabilitat i Creixement, ha recordat, un ritme "molt raonable" d'ajustament, per la qual cosa no creu que hi hagi "cap problema" per complir les noves normes.