El ja president de l'Argentina, Javier Milei, ha assegurat aquest diumenge en el seu discurs davant de la ciutadania després de jurar el càrrec que "no només l'estat de l'economia del país és deplorable, sinó que en totes les esferes, mirin on mirin, la situació de l'Argentina és d'emergència". "La situació de l'Argentina és crítica i d'emergència", ha insistit Milei des d'una tribuna instal·lada als peus de l'escalinata del Congrés de la Nació, en presència dels principals representants internacionals i davant de desenes de milers de ciutadans congregats.
En el seu primer discurs com a cap d'estat, el president de l'Argentina ha anunciat que aplicarà un "dur ajustament fiscal" i que hi haurà "estagflació durant diversos mesos", però ha promès que serà l'"últim tràngol" abans de la "reconstrucció del país". "Lamentablement, he de dir-ho de nou: no hi ha diners. La conclusió és que no hi ha alternativa a l'ajustament i no hi ha alternativa al xoc", ha assegurat Milei.
Taxa de pobresa del 45%
El mandatari ha admès que el pla de "xoc" que aplicarà tindrà un impacte negatiu sobre el nivell d'activitat, en l'ocupació, en els salaris reals i en la taxa de pobresa i indigència. "Hi haurà estagflació, és cert, però no és una cosa gaire diferent del que ha passat en els últims dos anys", ha defensat.
Milei ha assegurat que l'"herència" que deixa el kirchnerisme és la pitjor que ha rebut mai un govern argentí, amb un dèficit financer i fiscal equivalent al 17% del PIB, una inflació que creix a una taxa anual del 300%, una activitat econòmica paralitzada, una taxa de pobresa del 45% i un índex d'indigència proper al 10%.
En aquest sentit, ha ratificat que aplicarà un ajustament fiscal del 5% del PIB que, segons va prometre, caurà "gairebé totalment" sobre l'Estat i no sobre el sector privat. També ha confirmat que "netejarà" els passius del Banc Central i posarà fi a l'emissió de moneda, que, ha insistit, és segons el seu parer la causa de l'elevada inflació de l'Argentina.
Tanmateix, ha afirmat que la política monetària actua amb un retard d'entre 18 i 24 mesos, per la qual cosa ha anticipat que la inflació romandrà alta i ha esmentat pronòstics privats que preveuen taxes mensuals d'entre el 20% i el 40% entre aquest mes i el mes de febrer vinent.
Hiperinflació
Milei ha dibuixat un delicat escenari fiscal i monetari que, en la seva avaluació, col·loca l'Argentina en punt d'una hiperinflació, que podria arribar al 15.000% anual. "Aquesta és l'herència que ens deixen: una inflació plantada de 15.000% anual, que combatrem amb dents i ungles per erradicar-la", ha promès.
"És la nostra màxima prioritat fer tots els esforços possibles per evitar aquesta catàstrofe, que portaria la pobresa per sobre del 90% i la indigència per sobre del 50%".
Milei també ha advertit de l'"herència" en matèria d'endeutament: 30.000 milions de dòlars de deute amb importadors; 10.000 milions de guanys retinguts a empreses estrangeres en concepte de gir d'utilitats; 25.000 milions de deute del Banc Central; i 35.000 milions de deute del Tresor. "La bomba en termes de deute ascendeix a 100.000 milions de dòlars, que caldrà sumar als prop de 420.000 milions de deute ja existent". S'hi sumen els venciments el 2024 de deute sobirà emès en pesos, per l'equivalent a uns 90.000 milions de dòlars, més els venciments amb organismes multilaterals per 25.000 milions.
Malgrat el panorama descrit, Milei ha dit que, després del "reacomodament macroeconòmic", la situació de l'Argentina començarà a anar "millor". "Hi haurà llum al final del camí", ha promès.
Seguretat, educació i sanitat
Respecte a la seguretat, Milei ha destacat que "l'Argentina s'ha convertit en un bany de sang", que una de les ciutats més importants del país (en al·lusió a Rosario) ha estat "segrestada" pel narcotràfic i la violència, que els ciutadans han estat "abandonats" per la classe política i només un 3% dels delictes és condemnat.
En matèria social, Milei ha descrit que "la meitat de la població és pobra, amb el teixit social completament trencat", per la qual cosa uns 20 milions d'argentins "no poden viure una vida digna" i 6 milions de nois se n'aniran a dormir amb gana, caminen descalços pel carrer o han caigut en la droga. "Els plans contra la pobresa generen més pobresa", ha afirmat, i ha insistit que "l'única manera de sortir de la pobresa és amb més llibertat".
A més, Milei ha ressaltat les preocupants xifres de l'educació a l'Argentina i les ha contrastat amb el fet que el país va ser el primer "a posar fi a l'analfabetisme al món".
En matèria de salut, el president ha dit que el "sistema es troba completament col·lapsat", perquè hi ha hospitals "destruïts", metges que cobren "misèria" i falta servei de salut bàsica i que, per això, durant la pandèmia l'Argentina podria haver tingut 30.000 morts en comptes de 130.000. En matèria d'infraestructures, ha advertit que només un 16% de les carreteres està asfaltada i un 11% en bon estat, raó per la qual moren 15.000 argentins a l'any en accidents de trànsit.
Milei serà el president de l'Argentina per al període 2023-2027, després d'haver guanyat la segona volta electoral, celebrada el 19 de novembre, davant del candidat oficialista, el ministre d'Economia Sergio Massa.