Què és el metavers? Per a què serveix? És ja una realitat o només una demo? Aquestes preguntes i moltes més són les que s'encarregaran de respondre els experts durant el Mobile World Congress (MWC) 2023, el congrés de telefonia mòbil que té lloc a Barcelona fins dijous, 2 de març.
L'univers postrealitat o metavers és un espai on es fusiona la realitat física amb la virtualitat digital. En un futur immediat, la indústria que envolta el metavers centrarà els seus esforços en un públic objectiu que passa del consumidor particular al teixit empresarial, la qual cosa ha implicat una nova paraula clau que la indústria vol que escoltem amb més freqüència: matterverse. La paraula es refereix també a realitat virtual o augmentada, però lligada al físic i a les empreses.
Del metavers al matterverse
Encara que en l'actualitat el metavers tingui usos molt interessants per a l'usuari particular, la indústria està buscant nínxols de mercat nous, i d'ells es parlarà durant el MWC. L'investigador del grup TEKING, César Córcoles, posa com a exemple el mercat de la construcció, on s'han incrementat les vendes en realitat virtual. "Si s'ha dissenyat un edifici amb eines digitals, és possible anar al lloc on s'està construint i veure l'interior de la paret amb les canalitzacions i altres gràcies a unes ulleres de realitat virtual. I si això es ven bé, invertir 2.000 euros en unes ulleres per tenir aquesta possibilitat pot ser bastant viable", indica aclarint que, encara que en l'actualitat el metavers tingui usos molt interessants per a l'usuari particular, la indústria està buscant nínxols de mercat nous.
"Ja va passar amb els ordinadors: el gran mèrit de la IBM PC va ser vendre'ls-el a empreses i no a particulars. Una cosa semblant està passant ara amb la realitat virtual. A tots ens agrada, però per a l'economia d'una persona corrent, gastar-se 2.000 euros en un dispositiu pot no ser rendible si no inverteix més que unes quantes hores a la setmana a utilitzar-lo, mentre que per a una empresa sí que pot ser-ho", relata.
Aposta pel medi ambient
El metavers és un dels reptes que planteja la tecnologia, però no l'únic. El Mobile d'aquest any també servirà de lloc de trobada real entre els grans grups que s'encarreguen de definir els estàndards del 6G, i s'espera que un dels debats se centri en com aconseguir que aquest sistema de connectivitat sigui respectuós amb el medi ambient. "Es realitzaran avenços perquè cada comunicació consumeixi menys energia de la que requereix el 5G. Però, encara que consumim la meitat amb cada operació, si fem el triple d'operacions, la suma total és negativa per al medi ambient, i revertir aquesta situació és un dels reptes. A més, cal comptar amb el cost ambiental del desplegament del 6G. Donar solució a aquesta realitat serà un dels punts de discussió previsibles", assenyala César Córcoles.
El principal lema del Mobile World Congress d'aquest any és Velocity – Unleashing Tomorrow's Technology – Today i gira sobre cinc eixos com el 5G Acceleration (accessibilitat sobre aquesta tecnologia, camí cap al 6G...), Reality + (metavers, web 3.0, experiències immersives...), OpenNet, FinTech (NFT, criptomonedes, blockchain...) i Digital Everything (aplicació de noves tecnologies en la indústria, entre d'altres). Els organitzadors de l'esdeveniment preveuen reunir a més de 80.000 persones en els quatre dies que dura el congrés i generar un impacte de més de 350 milions d'euros.