Llogar un pis s'ha convertit en una missió gairebé impossible, especialment a grans ciutats com Madrid i Barcelona on el preu supera els 20 euros per metre quadrat, o sigui, 1.000 euros el pis de 50 metres quadrats. En un país amb una gran bretxa salarial entre edats en la qual els joves guanyen molt menys, l'objectiu és més complicat encara per als qui s'enfronten al lloguer d'un habitatge per primera vegada. Encara que fa uns mesos el govern espanyol va aprovar una nova llei d'habitatge que pretenia regular els preus perquè baixés el lloguer a les zones on és més car, en el dia d'avui encara no s'aplica i, mentrestant, els propietaris afecten que l'efecte és el contrari: l'oferta ha caigut i els preus continuen pujant. En aquesta jungla de ciment on preval la llei del més fort, hi ha alguns consells que et poden ajudar que, almenys, no t'emportis un ensurt. Si és la primera vegada que llogues un pis, és important que estiguis alerta.
En primer lloc, i això sí que l'hi devem a la nova llei d'habitatge, és important que no te la colin (que no intentin cobrar-te) amb els honoraris i despeses de contractes. Malgrat que la nova llei recull que són els propietaris qui han d'assumir aquestes despeses des que es va aprovar la nova llei, hi ha agències i propietaris que encara intenten carregar amb aquest pagament als llogaters, que antigament sí que es feien càrrec d'aquest pagament. Si, pel que sigui, i en contra de la llei, et fan pagar els honoraris, guarda proves perquè tens totes les de guanyar.
Dos: comprova bé que qui et lloga el pis és el propietari o un mitjancer habilitat, adverteixen des del Sindicat de Llogateres. Existeixen màfies i estafadors que et demanen fiances urgentment per reservar-te un pis sense ni tan sols haver-t'ho ensenyat. Desconfia, especialment si el pis és meravellós i el preu una ganga, perquè pot ser que no tornis a veure aquests diners.
En tercer lloc, és important comprovar l'estat del pis que llogues. De vegades, amb l'emoció del moment, un queda enlluernat per detalls com una bona terrassa, una habitació àmplia o una bona il·luminació, i no es fixa en una dutxa que no funciona, una cuina en mal estat o un forat en una porta. És important fer fotos de tot el pis i sobretot d'aquests detalls que no estan en bon estat, perquè ens serviran en dos supòsits: si el propietari vol que paguem una reforma o si, quan abandonem el pis, ens volen descomptar el cost dels desperfectes de la fiança. Si existeixen discrepàncies sobre les condicions del lloguer, és important que quedin per escrit.
En quart lloc, una vegada davant del contracte de lloguer, cal llegir-ho amb deteniment i comprovar que figuren en ell totes les condicions del lloguer, el preu, la durada, qui es fa càrrec de reformes o obres, i han d'aparèixer també dos documents importants: la cèdula d'habitabilitat i el certificat d'eficiència energètica.
Respecte al preu del lloguer, la regulació de preus que preveu la nova llei encara no s'aplica, però en pots consultar alguns encallem per comprovar que no et cobren més del compte. Un d'ells és l'índex de referència que és al web de l'Agència de l'Habitatge i serà el preu mitjana que es tindrà en compte per posar el topall als preus del lloguer. Pot servir-te per fer-te una idea del que hauries de pagar. Portals com a Idealista també publiquen freqüentment el preu mitjà de lloguer per metre quadrat per ciutats i fins i tot per barris.
El sisè consell és el de no acceptar un contracte d'habitatge temporal si el que vols és una residència permanent. Més que res, perquè és il·legal, però alguns propietaris fan la trampa de posar al contracte que el llogater estarà de manera temporal a la ciutat encara que no sigui cert. Aquest és l'únic supòsit en el qual es pot firmar un contracte d'habitatge temporal, quan el llogater realment tan sols es planteja estar un temps residint a la ciutat. La llei deixa clar que el contracte de temporada està pensat per a llogaters que residiran de forma temporal en el municipi.
Si no és així, però igualment el propietari et fa aquest tipus de contracte, és important que guardis proves perquè, una vegada acabi el teu contracte de temporada, tens tots els números per poder quedar-te a viure de manera permanent o, si és necessari, a vèncer en un judici contra el propietari.