A Espanya hi ha poc més de mig milió de becaris que, per fi, tenen dret que cotitzin per ells a la Seguretat Social, i continuen pujant, ja que a principis de mes superaven lleugerament els 450.000, segons fonts de la Seguretat Social. Fins ara era un secret quants becaris (tècnicament, estudiants en pràctiques no remunerades) hi havia a Espanya repartits per empreses i organismes públics. Però des de l'1 de gener, gràcies a l'obligació de cotització, a més de començar a sumar per a la seva futura pensió, estan comptabilitzats i controlats per l'administració, sense importar si cobren un salari (tècnicament, compensació econòmica) o si fan les pràctiques posant diners de la seva butxaca.
A diferència dels contractes de formació, que estan regulats a l'Estatut dels Treballadors i obligatòriament han de cobrar un salari, els becaris són estudiants universitaris o de Formació Professional, que fan pràctiques com a extensió de la seva formació i, per tant, no mantenen una relació laboral amb l'empresa o organisme que els permet fer les pràctiques. Per fer les pràctiques, cal, prèviament, un acord entre aquestes empreses o administracions públiques i els centres d'ensenyament que volen que els seus alumnes puguin fer-les, ja siguin curriculars (compten al seu expedient acadèmic) o extracurriculars (no compten).
Protecció per accident
En concret, a 8 d'abril hi havia 503.067 els alumnes en pràctiques no remunerades que "han estat donats d'alta en la Seguretat Social durant almenys durant un dia". Abans de gener no existia l'obligació de cotitzar pels becaris, però sí pels alumnes amb contractes de pràctiques remunerades. Fonts del ministeri que dirigeix Elma Saiz, "es tracta d'una extensió de drets que beneficia als més joves que, d'aquesta manera, podran començar una carrera de cotització que els permetrà generar drets a futur, ja que suposarà el reconeixement d'aquest temps com cotitzat a efectes de la futura pensió". Però a més, estaran protegits durant les pràctiques, per exemple, en cas d'accident.
Dels més de mig milió de becaris comptabilitzats fins al moment, gairebé 110.000, una mica més d'una quarta part, estaven realitzant les seves pràctiques a la Comunitat de Madrid, 91.000 a Catalunya i 87.400 a Andalusia. Després d'aquests territoris, la Comunitat Valenciana compta fins amb 68.500 becaris i ja a molta distància, Castella i Lleó, les Canàries, País Basc i la Regió de Múrcia s'acosten als 23.000.
Sense Estatut del Becari
Es dona la paradoxa que la cotització ha estat anterior a la regulació d'aquests estudiants en pràctiques no remunerades, conegut com l'Estatut del Becari, que el Ministeri de Treball no va aconseguir tirar endavant en l'anterior legislatura, pel rebuig dels empresaris, les universitats i els seus socis de govern ERC, el PNB i Bildu. Un rebuig que continua. Però sobretot, va tenir davant la part socialista del govern de coalició, amb l'exvicepresidenta primera, Nadia Calviño, al capdavant.
Des del Ministeri de Treball insisteixen que el text que es va quedar al tinter té el vistiplau de la part socialista i s'aprovarà en un Consell de Ministres que, segons apunten, no hauria de trigar gaire temps. Des del departament que lidera la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, assenyalen les dures negociacions que es van mantenir entre les dues formacions coalitzades i, la dura baralla, per incloure un article determinat (el) o un d'indeterminat (un) en el programa de govern Espanya Avanza. La redacció va ser molt sintètica: "aprovarem l'estatut del becari", amb "el", en referència al document ja aprovat entre el Ministeri de Treball i els sindicats, i no "un" en referència a un text nou.
Pagat per la Seguretat Social
L'obligació de cotitzar va tenir una forta reacció per part de les universitats, que entenien que una part dels becaris feien pràctiques a les mateixes universitats. El que suposaria un cost molt alt per a les universitats. Per desactivar les resistències, la Seguretat Social va accedir que el 95% de la cotització dels becaris fos subvencionada, la qual cosa implica que s'han fet càrrec de la pràctica totalitat de la cotització dels estudiants en pràctiques no remunerades.
La cotització consisteix en una quota empresarial, per cada dia de pràctiques, de 2,67 euros per contingències comunes, exclosa la prestació d'incapacitat temporal, i de 0,33 euros per contingències professionals, sense que pugui superar-se la quota màxima mensual per contingències comunes de 60,76 euros o per contingències professionals, que se situa en els 7,38 euros. La subvenció del 95%, en principi, serà vigent durant aquest any i s'aplicarà per a les contingències comunes. Això suposa, en diners, que d'un màxim de cotització (22 dies de pràctiques al mes), que suposaria que el becari cotitzarà per 68,14 euros, l'entitat on es fan les pràctiques abonarà, com a màxim, només 11,42 euros, i, com a mínim, 4,37 euros. La resta la paga la Seguretat Social.
Des de la Seguretat Social confien que el nombre de becaris continuï creixent al llarg d'aquest mes, ja que les empreses i els organismes públics tenen fins al 29 d'abril per comunicar el nombre de dies en què s'estan realitzant les pràctiques del primer trimestre de l'any.