Les més 70 manifestacions convocades per UGT i CCOO a diverses ciutats d'Espanya han mobilitzat a desenes de milers de treballadors que han llançat un ultimàtum a la patronal CEOE perquè tanqui un acord salarial o, altrament, la conflictivitat anirà en augment amb vagues als sectors amb convenis bloquejats. Sota el lema "Pujar salaris, baixar preus, repartir beneficis", els sindicats majoritaris han apressat aquest dilluns a la patronal a asseure's a negociar un acord que serveixi de guia per a la negociació col·lectiva en una jornada marcada pel clima preelectoral davant de les eleccions autonòmiques i municipals del dia 28 i les advertències als empresaris.

En la seva intervenció al terme de la marxa de Madrid, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha deixat clar que incrementaran la conflictivitat laboral, amb el possible escenari de vagues sectorials, si la patronal no negocia.

"Tenen (els empresaris) una oportunitat, si volen, per negociar un acord que ens permeti avançar tots junts. Si no, la mobilització està assegurada", ha asseverat el líder de UGT, Pepe Álvarez en un escenari a l'entrada de la madrilenya Plaça d'Espanya, on ha acabat la manifestació. "La negociació CEOE no dona per a més", ha conclòs el líder ugetista, que ha avisat que els empresaris es quedaran "solets" a la taula de negociació, mentre que els treballadors "ompliran els carrers del nostre país".

DIEGO RADAMÉS (EP)
Manifestació de Madrid. DIEGO RADAMÉS (EP)

Fa mesos que les negociacions entre patronal i sindicats per tancar un nou acord de negociació col·lectiva, l'AENC, estan bloquejades fonamentalment per la inclusió de clàusules de garantia salarial que UGT i CCOO exigeixen i CEOE i Cepyme rebutgen.

Els ministres secunden l'ultimàtum dels sindicats

En la manifestació de Madrid, a la que han assistit unes 60.000 persones segons els convocants i al voltant de 10.000 segons la delegació de Govern, han participat quatre ministres: la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz; la d'Hisenda, María Jesús Montero; la ministra d'Igualtat, Irene Montero i el ministre de Consum, Alberto Garzón.

En declaracions als mitjans, Díaz ha demanat a la patronal CEOE que tanqui aquest mateix mes un acord amb els sindicats per apujar els salaris, una crida que també ha fet la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Díaz també ha insistit que és el moment de reduir la jornada laboral sense reduir salaris i ha avançat que aviat presentarà un informe d'experts sobre la llei que ha de regir els temps de treball.

La titular de Treball ha subratllada que "el Govern ha complert les seves funcions", però que ara toca que "les patronals d'Espanya també compleixin les seves obligacions". En aquesta línia, Díaz ha confessat que malgrat les crítiques que ha rebut per part dels sindicats, "tenien raó perquè és imprescindible apujar els salaris a Espanya".

Yolanda Díaz. DIEGO RADAMÉS (EP)
Yolanda Díaz, vicepresidenta i ministra de Treball. DIEGO RADAMÉS (EP)

Montero, per la seva part, ha manifestat que espera veure un acord per apujar salaris en "els propers mesos" per part dels empresaris i dels sindicats, "perquè és important continuar contribuint entre tots". "L'acord encara no ha estat possible, però per descomptat, entre tots, continuem empenyent", ha dit la ministra d'Hisenda, que ha destacat que, des del Govern, "el volem impulsar des de la pau social, des de la contribució de cadascuna de les parts", ja que "estem assistint a rècord de beneficis en alguns sectors empresarials".

En aquesta línia, la titular d'Hisenda i Funció Pública ha detallat que ja són molts mesos treballats per "veure fructiferar l'acord", ja que abans que comencés el 2023, "s'havia posat a sobre de la taula la importància d'arribar a un acord al si del cinquè AENC".

Respecte del cicle electoral que s'inicia amb les eleccions del 28 de maig, Unai Sordo ha assegurat a Madrid que aquest "és un any decisiu" en el qual "està en joc el model de societat per als propers anys", i ha indicat que els sindicats "no són neutrals ni equidistants". "Els qui són al davant (...) són un risc per als drets de la majoria", ha alertat el secretari general de CCOO, que ja anteriorment havia defensat les opcions progressistes de cara als pròxims comicis.

Barcelona acusa d'egoisme la patronal

En un ambient festiu, les manifestacions s'han repetit a moltes altres ciutats, com Barcelona on també s'ha exigit a la patronal que "deixin de preocupar-se només pels seus beneficis" i apugin els sous. A la capital catalana han estat més de 2.000 persones les que han participat en la manifestació convocada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, per reclamar un augment de salaris i revertir la creixent pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors.

diego radames2
Manifestació de Madrid. DIEGO RADAMÉS (EP)

La marxa, que segons els convocants ha reunit 5.000 participants, també ha servit per "celebrar" fites recents com la reforma laboral, l'augment del salari mínim o la reforma de les pensions. Els manifestants han anomenat càntics com a 'Salari o conflicte', 'Resignar-se és perdre' o 'Amb les coses de menjar no es juga, I tu que estàs mirant, també t'estan robant'. En la marxa de Barcelona han estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent.

A València, els sindicats han reclamat igualment una millora de les rendes del treball i han criticat la "irresponsabilitat" de la patronal, mentre han cridat a donar suport a les opcions de progrés i un tercer "govern del Botànic". A la manifestació valenciana s'han sumat autoritats i candidats a les eleccions autonòmiques i municipals del 28M, com el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig; el diputat de Compromís, Joan Baldoví; l'alcalde de València, Joan Ribó; la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez; el vicepresident del Consell, Héctor Illueca; la portaveu d'UP a Les Corts, Pilar Lima o la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo.