Una transferència bancària rutinària va fer un gir inimaginable quan un client de Citigroup va veure que el seu saldo es disparava fins als 81 bilions de dòlars. La fallada va passar desapercebuda durant 90 minuts, convertint-lo, sobre el paper, en la persona més rica de la història. Durant uns 90 minuts breus, un client de Citigroup es va convertir en la persona més rica de la història , tot gràcies a un error bancari que va acreditar al seu compte 81 bilions de dòlars al·lucinants. Aquesta suma era 225 vegades més gran que la fortuna d'Elon Musk i fins i tot superava tot el PIB mundial. L'error sorprenent, provocat per una barreja d'error humà i una peculiaritat del sistema, podria haver tingut conseqüències desastroses si no s'hagués detectat a temps. Així és com una transferència rutinària de 280 dòlars es va convertir en la fortuna accidental més gran mai registrada.
Una senzilla transacció de 280 dòlars es descontrola
L'estrany incident va passar l'abril de 2023 quan un empleat de Citigroup estava processant el que hauria d'haver estat una transferència bancària rutinària. No obstant això, la transacció va ser marcada per un filtre de seguretat intern, impedint que es processés com de costum. Per evitar el problema, l'equip d'operacions va indicar a l'empleat que utilitzés una pantalla de còpia de seguretat rarament utilitzada per introduir manualment els detalls de la transacció.
Aquesta pantalla de còpia de seguretat, però, tenia un defecte de disseny peculiar: omplia automàticament el camp d'import del pagament amb 15 zeros. Se suposava que l'empleat havia d'esborrar aquests zeros i introduir la quantitat correcta manualment. Però això no va passar. En lloc d'enviar 280 dòlars, sense saber-ho, van enviar una transacció per 81.000.000.000.000 de dòlars (81 bilions de dòlars). En aquell moment, el sistema va acceptar la transferència sense aixecar banderes vermelles, i el compte del client va ser acreditat amb una fortuna astronòmica. Sobre el paper, acabava de superar tots els multimilionaris existents i es va convertir en la persona més rica que havia viscut mai, encara que només fos temporalment.
90 minuts de caos desapercebut
Sorprenentment, l'error no es va detectar immediatament. El primer empleat que va processar la transacció no es va adonar de l'error. El segon empleat, la feina del qual era verificar la transacció, tampoc no va detectar els 15 zeros addicionals. Va necessitar un tercer empleat, que controlava els balanços del banc, per finalment donar l'alarma 90 minuts després. En detectar una enorme discrepància en els llibres, van marcar el problema, provocant una resposta ràpida de Citigroup.
Control immediat de danys
Tan bon punt es va identificar l'error, Citigroup va lluitar per cancel·lar la transacció. El banc va alertar immediatament els reguladors financers i va confirmar que no havia sortit cap fons real de la institució. Si la transacció hagués passat desapercebuda durant més temps, podria haver causat greus problemes de liquiditat o provocades reaccions no desitjades dels mercats financers. Afortunadament, com que el client en realitat no va retirar els diners, Citigroup va poder revertir l'error sense complicacions legals.
Encara no queda clar si l'afortunat destinatari fins i tot es va adonar que, sobre el paper, s'havia convertit en un bilionari abans que la balança desaparegués. Tot i que aquest error de 81 bilions de dòlars pot semblar un accident estrany, les institucions financeres processen milions de transaccions al dia i els errors, encara que rars, són inevitables. La majoria dels principals bancs han experimentat "quasi accidents", on les transaccions es van marcar i corregir just a temps. Tanmateix, en alguns casos, els errors han provocat grans pèrdues, demandes i multes reguladores.