Els mercats d'accions estan disposats a acomiadar l'any amb males vibracions després d'acumular importants guanys. Les borses europees van baixar més d'un 2% i l'espanyol Ibex-35 es va deixar el 2,4% en una tanda en la qual també van col·laborar el pessimisme les borses nord-americanes. El discurs del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que, després de baixar tipus en 0,25 punts, va anunciar només dues retallades del preu dels diners el 2025 davant els quatre previstos va causar la decepció general. Els mercats de bons van reflectir bé aquest descoratjament i el bo nord-americà va superar el 4,5% al mercat mentre l'espanyol va tornar a situar-se per sobre del 3%.

Tipus més baixos a curt termini, però pujades en els de llarg termini, fet que enterboleix les perspectives per a l'any vinent on els inversors i analistes esperaven una relaxació monetària que ara no serà tan laxa. I aquest canvi de timó de la Fed pel que fa a expectatives obliga a replantejar una mica el panorama general: les valoracions actuals de les borses i també la incidència d'un cost financer més gran en les empreses juntament amb les discrepàncies econòmiques entre el Vell Continent i els Estats Units i el seu reflex en les monedes.

Segons expliquen els analistes de MarketScreener, els preus del petroli trontollen davant de la fortalesa del dòlar dels EUA i el temor d'un alentiment del creixement de la demanda el 2025. L'índex dòlar ha assolit el seu nivell més alt en dos anys, pressionant a la baixa els preus del petroli i, en termes més generals, els de les matèries primeres referenciades en dòlars. El preu del cru Brent ha retrocedit fins gairebé als 72 dòlars, perdent al voltant d'un 3% en cinc dies. La mateixa tendència s'ha observat en el WTI nord-americà, que ha caigut un 4,60% en el mateix període fins a situar-se per sota dels 70 dòlars el barril.

També ha estat una setmana turbulenta per al mercat de criptomonedes. El bitcoin va assolir un nou màxim històric dimarts, superant els 108.000 dòlars, per després desplomar-se a partir de dimecres, seguint la tendència dels índexs borsaris. En l'espai de tres dies, la moneda digital ha caigut gairebé un 12% fins a situar-se al voltant dels 93.500 dòlars. Els ETF de Bitcoin Spot tampoc no han tingut dies feliços: dijous, aquests productes cotitzats disponibles als Estats Units van registrar les seves sortides netes diàries més importants des del seu llançament el gener, amb 680 milions de dòlars retirats en un sol dia. Mentrestant, l'ether s'ha desplomat un 19% fins a apropar-se a la barrera dels 3 000 dòlars. L'aversió d'aquest cap de setmana als actius de risc podria entelar l'ambient nadalenc.

Només dues sessions hàbils

La setmana de Nadal es preveu relativament tranquil·la, sobretot perquè els mercats romandran tancats diversos dies. Euronext (inclosos París i Brussel·les) tancarà a les 14:00 del dimarts 24 de desembre i no reobrirà fins el divendres 27 de desembre. La Borsa suïssa romandrà tancada els dies 24, 25 i 26 de desembre i el mercat espanyol seguirà els passos suïssos, si bé obrirà mitja sessió el dia 24. Wall Street només romandrà tancada el dia 25 i el 24 operarà mitja sessió.

A Europa, el començament de la setmana, el 23 de desembre, destacarà per la publicació de la dada final del PIB del Regne Unit i del nostre país en el tercer trimestre després de situar-se en 1,0% i 3,4%, respectivament, apunten des de SelfBank. Després de dos dies sense publicacions rellevants per Nadal, el dijous 26 es publicaran els preus de producció del novembre d'Espanya. Per acabar la setmana, coneixerem les vendes minoristes de novembre a Espanya, que van registrar a l'octubre un increment d'un 3,5% interanual.

Als EUA començarà la setmana amb la publicació de l'índex de confiança del consumidor al desembre. L'endemà, serà rellevant la publicació de la venda d'habitatges nous al novembre després de registrar una caiguda d'un 17,3% a l'octubre. A més, destacarà la dada preliminar de les comandes duradores i la xifra final de llicències de construcció al novembre.

Després de dos dies sense publicacions rellevants, al final de la setmana es coneixerà la dada preliminar dels inventaris a l'engròs al novembre, mostrant el mes anterior un lleuger increment d'un 0,2%. I entre les referències macroeconòmiques que tindran rellevància a la regió Àsia-Pacífic, destaquen l'IPC, la taxa d'atur, la producció industrial i les vendes minoristes del Japó.