El congrés més gran de l'audiovisual del món, l'ISE, que se celebra aquesta setmana a Barcelona, no només és una porta d'atracció de talent i innovació durant uns dies, sinó que cala amb força durant tot l'any a la ciutat. Així ho assegura Miquel Rutllant, president del Clúster Audiovisual de Catalunya, que confirma que la capital catalana compta amb un gran ventall d'universitats i centres de formació que fan de Barcelona una ciutat competitiva en el sector audiovisual en l'àmbit mundial. "És evident que falten més infraestructures i equipaments, però tenim universitats punteres que ajuden a potenciar el sector".
A banda de l'audiovisual, Rutllant treu pit de les escoles d'arts digitals i dels estudis de videojocs. "Ens hem convertit en un referent i els estudiants volen venir a Barcelona. De fet, hi ha escoles internacionals que han decidit obrir centres a la ciutat i això és molt positiu per tot el sector", defensa. En aquest sentit, destaca que tot això després s'acaba traslladant a l'ecosistema, sigui amb start-ups, talent i empreses de qualitat. "Els estudiants ja no venen aquí només a fer un màster, sinó que volen quedar-se. Som un gran atractiu internacional".
"Barcelona és un referent en formació"
Des del Clúster es dediquen a connectar els diferents agents de l'audiovisual i aconsegueixen que "passin coses". Des de potenciar les sales immersives a incrementar el sector català. "A les administracions els demanem finançament per seguir creixent. Necessitem més equipaments i infraestructures, perquè tot i tenir-ne moltes, són molt cares i queden obsoletes en poc temps", argumenta, per afegir que "el temps de vida avui en dia dels equipaments és molt curt". "Les onades tecnològiques canvien molt de pressa, per aquest motiu demanem més finançament, per no quedar obsolets".
Així, Rutllant explica que han traslladat les seves necessitats a les diferents administracions i que aquestes "recullen la idea", però que a l'hora d'implementar-ho costa de veure-ho. "Les administracions hi són, fan la feina, però sempre cal més. Pel que fa a la formació, n'hi ha molta, però gran part d'ella és privada. Som un referent en formació, però cal més suport i potenciar els títols en centres públics", reivindica. "Per l'ISE es passegen molts polítics i, quan venen aquí, els acabes de convèncer de la importància de la tecnologia i del potencial que té aquesta divisió".
Com afectarà la IA a les empreses audiovisuals?
Respecte a la intel·ligència artificial, Rutllant diu que tots els professionals s'estan reciclant. "Tothom l'està fent servir i qui no ho faci quedarà en un segon terme. Hem de mirar ja en el següent estadi, que és pensar sobre com afectarà les empreses i processos productius".
"Cada vegada més el sector audiovisual està entrant en els sectors econòmics. Les companyies han d'estar preparades per aquesta transformació perquè és el que la gent reclama i reclamarà", sentencia el directiu. Finalment, sobre com s'imagina el sector audiovisual a mitjà termini, Rutllant assegura que la tecnologia canviarà tots els models de negoci tal com els coneixem ara. "Ja la veiem, però estarà a l'ordre del dia a les escoles, als museus i als comerços, per posar tres exemples. No queda massa perquè anem als supermercats i puguem veure els productes a través de la realitat augmentada", acaba.