Més de 80.000 visitants, 2.000 expositors i un impacte de 350 milions d'euros, aquestes són les xifres que generarà el Mobile World Congress (MWC) 2023. Durant quatre dies, del 27 de febrer al 2 de març, Fira de Barcelona congregarà especialistes del sector tecnològic i de la innovació que donaran a conèixer les tendències del present i del futur de la tecnologia 5G i el 6G, les novetats del metavers i els desafiaments de la indústria 4.0.
En l'edició d'aquest any, la tecnologia 6G acapararà totes les mirades. Tot i que encara tardarà a ser una realitat, el MWC 2023 vol començar a debatre sobre els estàndards de la sisena generació de tecnologies de comunicacions sense fil. "Per a l'usuari significarà més amplada de banda, que es puguin connectar més dispositius amb menor latència, i que en un futur fins i tot sigui plausible oblidar-se de tenir fibra a casa perquè el 6G oferirà connectivitat més que suficient", comenta César Córcoles, professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC.
Compte enrere per al 6G
Però, què és realment el 6G? Aquesta tecnologia serà el successor del 5G i serà significativament més ràpida, a velocitats d'uns 95Gb/s i s'estima que comenci a comercialitzar-se a partir de 2030. Perquè realment compleixi la seva funció, el 6G haurà d'anar acompanyat d'un canvi en la tarifa que ofereixen els operadors, que hauria de ser il·limitada, tal com ja comença a oferir-se en alguns casos. "Si tens una tarifa limitada de 25 gigues, fins i tot amb el 5G els pots esgotar un dia, amb la qual cosa et quedes sense connectivitat ràpidament. Si passa això, no hem guanyat gaire, per la qual cosa ni el 5G ni el 6G són realment eficaços si no van acompanyats d'aquests canvis necessaris en les tarifes dels operadors", adverteix el professor de la UOC.
El MWC també servirà de lloc de trobada real entre els grans grups que s'encarreguen de definir els estàndards del 6G, i s'espera que un dels debats se centri en com aconseguir que aquest sistema de connectivitat sigui respectuós amb el medi ambient. "Es realitzaran avenços perquè cada comunicació consumeixi menys energia de la que requereix el 5G. Però, encara que consumim la meitat amb cada operació, si fem el triple d'operacions, la suma total és negativa per al medi ambient, i revertir aquesta situació és un dels reptes. A més, cal comptar amb el cost ambiental del desplegament del 6G. Donar solució a aquesta realitat serà un dels punts de discussió previsibles", assenyala César Córcoles.
Inversió, investigació i desenvolupament
Corea del Sud va ser un dels primers països a comentar els avantatges del 6G. La intenció del país asiàtic és que les primeres instal·lacions ja siguin capaces d'assolir velocitats cinc vegades superiors al màxim teòric del 5G, reduint la latència a la desena part, és a dir, a 0,1 mil·lisegons. Això generarà transmissions pràcticament en temps real, molt necessàries en sectors com el de la medicina o el de l'automòbil, entre altres. Alemanya, per la seva part, ha destinat fins a 700 milions d'euros a la investigació del 6G per a 2025, mentre que els Estats Units i el Japó han aportat de manera conjunta uns 4.500 milions de dòlars en proves i desplegament de xarxes segures per a la pròxima generació de comunicacions.
Els operadors de telefonia de tot el món estan invertint amb força en 6G i segons l'organització GSMA Intelligence, entorn del 10% d'ells estan duent a terme programes d'investigació i desenvolupament de 6G. A més, els experts de GSMA calculen que el 95% de la població mundial adoptarà la banda ampla mòbil en un parell d'anys (previsiblement el 2025), amb dos milions de subscriptors que utilitzaran els serveis del 5G. Això significarà que més àrees podrien estar preparades per a migrar a una xarxa 6G. En aquest sentit, diverses empreses com Nokia, Samsung, Huawei i LG ja han mostrat interès en aquesta tecnologia.
Aposta pel metavers i la indústria 4.0
L'edició de 2023 del congrés té com a lema Velocity. Unleashing Tomorrow's technology today (Velocitat. Desencadenant la tecnologia del demà, avui) i es dividirà en cinc grans eixos temàtics: 5G, Reality+, OpenNet, FinTech i Digital Everything. A més de les tecnologies 5G i 6G, també se centrarà en tendències com el metavers, els desafiaments de la indústria 4.0 o innovacions en el transport, com la presentació d'una càpsula de hyperloop, o en salut, com l'exoesquelet per millorar la mobilitat, força i resistència de la catalana Able. Les marques preveuen presentar les seves últimes novetats en dispositius mòbils, que inclouen avenços en càrrega ràpida i telèfons plegables, entre d'altres.