Aquest estiu, Instagram s'ha convertit en la xarxa social perfecta per compartir les nostres vacances i els moments més íntims. D'aquesta manera, els usuaris han mostrat, amb tot luxe de detall, on es trobaven, què menjaven o què visitaven. Una de les fotografies més repetides ha estat la de molts turistes al Japó. Tenint en compte la distància que ens separa i una primera potència com és, sorprèn l'auge i l'interès actual pel país. Hi ha un argument principal: viatjar ara al Japó és més barat que en els darrers temps. I tres factors ho han afavorit: un ien devaluat, noves rutes aèries low cost i l'obertura del país després dels estralls de la covid.
Final definitiu de les restriccions per la covid
Les restriccions per la covid s'han perllongat i, en alguns indrets del continent asiàtic encara perduren, en comparació amb Europa o els Estats Units. Amb la tornada a la normalitat, des de mitjans de març, i amb totes les atraccions turístiques a ple funcionament, les autoritats del país s'esforcen per recuperar el pols d'un sector que el 2019 va produir 6,57 milions de llocs de treball i va representar el 20% del PIB del país. Aquest estiu del 2023 era decisiu, però ja venia del passat 2022 quan el govern nipó va relaxar notablement els requisits d'entrada, aixecant, per exemple, la prohibició sobre els viatges individuals i restaurant l'exempció del visat per a molts turistes.
D'acord amb les dades de la seva oficina de turisme, el Japó va rebre el 2022 fins a 3,8 milions de turistes estrangers, unes 15 vegades més que el 2021. No obstant això, aquesta xifra només representa un 10% del total registrat el 2019, just abans de la pandèmia. Des d'Espanya, un total de 15.900 turistes van viatjar al país el 2022, i el gener d'aquest any, 3.100, només un 29,3% menys que el mateix període del 2019, segons les dades proporcionades per AGENT TRAVEL. Ara, l'Oficina Nacional de Turisme del Japó, amb seu a Madrid, espera tancar l'agost amb resultats de rècord.
Per què el ien està tan devaluat?
Si anem a l'actualitat més immediata, el que realment ha afavorit el turisme al Japó és la galopant depreciació del ien, que ja va impulsar una recuperació del nombre de visitants. Tot va començar a l'octubre de 2022, quan el ien es va debilitar al mercat de divises de Tòquio, caient fins als 150,15 iens per dòlar. Aquest va ser el nivell més feble de la moneda japonesa en 24 anys, des de l'agost de 1998. A juny de 2023, el tipus de canvi era d'uns 140 iens per dòlar, una temptació per als turistes. El ien japonès solia ser considerat una de les "monedes de refugi segur". Això vol dir que els inversors van comprar el ien japonès quan es van produir guerres, conflictes civils, terrorisme o altres incidents i el ien es va apreciar cada vegada. A tall d'exemple, quan es va produir una crisi com la guerra d'Ucraïna, el ien japonès sovint es comprava, en comptes de vendre's.
Aquesta vegada, però, aquest sentit comú no s'aplica. Durant les últimes dècades, quan l'economia global es va tornar inestable, el ien es va comprar sovint perquè la confiança en el Japó era alta. Però tres factors han girat 'la tradició': una bretxa de tipus d'interès entre els Estats Units i el Japó, el dèficit comercial i la disminució de la força nacional del Japó.
Dependència de les importacions
Darrere de la forta depreciació del ien, hi ha el fet que el banc central nord-americà està endurint la política monetària per frenar la inflació, mentre que el Banc del Japó té previst continuar amb l'actual relaxació monetària a gran escala, ampliant encara més la bretxa de tipus d'interès entre el Japó i els Estats Units. Això ha provocat una forta caiguda del ien. Com a resultat, la diferència de tipus d'interès entre el Japó i els EUA s'ha ampliat, i els inversors venen cada cop més iens per comprar dòlars per invertir els seus actius en dòlars amb tipus d'interès més alts.
Pel que fa al dèficit comercial, augmenta enmig de l'augment dels preus dels recursos a causa de l'impacte de la recent guerra a Ucraïna. Com a resultat, el mercat de divises augmentarà les transaccions per vendre iens i comprar divises estrangeres per fer pagaments. El Japó és un país pobre en recursos no té més remei que importar energia i productes agrícoles. Com que els dòlars són necessaris per a les importacions, cal vendre el ien per comprar el dòlar. Per tant, hi ha una gran possibilitat que el ien es mantingui feble si els preus dels recursos continuen augmentant.
En darrer terme, mentre les economies d'altres països creixen constantment, el Japó és l'únic país en la situació inusual de tenir un creixement gairebé nul, i el Japó està caient de les files dels països desenvolupats. I arribem a l'actualitat, on, des de l'òptica de l'euro, també es veu una moneda japonesa totalment devaluada. Un ien equival a 0,0063 euros.
Vols low cost
Un altre factor que ho acaba de completar és la irrupció de línies de vol més similars a la filosofia low cost. Una de les que aposten pel país nipó és la xinesa AirChina. A tall d'exemple, una setmana pel proper novembre, a només dos mesos vista, pot sortir per 800 euros l'anada i la tornada. Però si es planifica, encara amb més antelació, hi ha ofertes que poden ser, fins i tot de 189 euros, amb les escales pertinents incloses. Segons el comparador JetCost, el preu més baix registrat en els darrers 15 dies per a un vol al Japó des d'Espanya és 401 €. I les ciutats més buscades corresponen a Tòquio, Osaka i Okinawa. Un altre factor que motiva els viatges cap aquest país és la seva gastronomia.
I el menjar?
El menjar també és un dels grans atractius per a molts quan planegen fer aquest viatge. En aquests moments, un plat d'arròs amb tempura i un plat d'arròs amb carn de wagyu i dues cerveses amb l'aperitiu i la sopa miso inclosa, costa 5.600 iens, uns 35,41 euros.
A les màquines expenedores, presents a tot arreu, per menys d'un euro pots menjar el que vulguis.
O bé per 400 iens, (2,5€), es poden menjar pinxos i dolços com els de la fotografia, al Mercat Nikishi de Kioto.