La vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dijous que el govern espanyol treballa per donar continuïtat als impostos a la banca i a les energètiques, encara que ha reconegut que és "molt conscient" que, si no compta amb una majoria suficient en el Congrés, "no podrà complir" aquesta reforma. "Estem treballant, dialogant, per intentar convèncer, que és del que es tracta sempre, de convèncer de les bondats de demanar un esforç més gran a aquells que han tingut més beneficis," ha recalcat Montero.
El govern espanyol és conscient que formacions com Junts o el PNB ja han mostrat la seva oposició i recels a establir l'impost a les energètiques de manera permanent. En el cas de la formació que lideren Carles Puigdemont i Jordi Turull, s'argumenta que la mesura posarà en perill parteix de les inversions del sector energètic que, a Catalunya, té un pes decisiu al sector químic, dins de la petroquímica de Tarragona, entre altres. Especialment, un pla d'expansió de Repsol. També és molt rellevant el fet que no el portaven en el programa electoral i consideren que l'impost és una trampa, perquè les elèctriques queden fora.
En el cas del PNB, el portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha afirmat que el seu partit "no acceptarà mai" una taxa a les energètiques permanent com a gravamen, sinó com a impost, i com a tal haurà de ser concertat amb Euskadi". Ha precisat, tanmateix, que el PNB no creu que sigui "molt positiu" establir l'esmentat impost perquè pot foragitar les inversions d'aquestes empreses, segons ha dit en una entrevista en Ràdio Popular. "En un primer moment, l'esmentada taxa pot suposar recaptar una mica més, però l'important és que les empreses inverteixin i es creuen llocs de treball. Crec que és una taxa que respon a raons ideològiques, perquè en realitat és gravar dues vegades," ha considerat.
Malgrat aquesta declarada oposició del sector, que també han mostrat patronals i sindicats, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha insistit que la vocació de l'Executiu és "donar-li continuïtat a l'impost a les energètiques", però "és molt conscient que ha d'acordar amb el conjunt de grups polítics". Durant la seva participació aquest dijous en les jornades Metafutur, Montero ha recordat que l'objectiu final de la mesura impositiva és que "el conjunt dels ciutadans pugui gaudir d'una millor política d'habitatge, d'un millor finançament de la sanitat, de la dependència, de les polítiques que donen igualtat d'oportunitats." Montero ha reconegut que "cada força política és lliure de donar el seu suport". "Tant de bo tinguem una majoria suficient per donar continuïtat a aquest impost", ha indicat. La titular d'Hisenda ha reiterat que, "si el govern espanyol no té una majoria suficient, no podrà complir que aquests impostos romanguin al llarg del temps", segons declaracions recollides per Efe.
Aquest gravamen formaria part d'una reforma fiscal que el govern espanyol ha d'enviar a Brussel·les. Sobre això, la vicepresidenta ha subratllat que el govern espanyol està fent "tot": d'una banda, "parlant amb Brussel·les respecte als calendaris de compliment de les fites" i, per una altra, "amb el conjunt de grups polítics per donar-li continuïtat determinades figures tributàries". "Són debats que requereixen temps i requereixen molt parlar i molt diàleg perquè de vegades l'aspiració d'algun grup polític no es correspon amb la d'un altre", ha dit Montero, que ha apuntat que "tots els vots sumen i cadascú legítimament aspira a la seva política de màxims".
Preguntada pel cas concret de Junts, que aquest cap de setmana celebra el seu congrés, la vicepresidenta ha reconegut que, després d'aquestes trobades polítiques, "hi ha més capacitat que puguem posar l'accent al camí d'estabilitat i els pressupostos". "Això és el que el govern espanyol impulsarà, perquè tinguem uns comptes públics que permetin continuar desenvolupant el nostre projecte social, de cohesió territorial i dinamisme econòmic", ha afegit.