Fa dies que la COEO anuncia una ambiciosa jornada per analitzar l'evolució i l'impacte dels fons Next Generation (NG) sobre l'economia i les empreses espanyoles. Com a punt fort, la inauguració s'ha reservat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, responsable dels fons comunitaris NG. Tanmateix, la carta remesa aquest dimecres pel president del Govern, Pedro Sánchez, que està sospesant dimitir pels atacs a la seva dona, ha marcat, i monopolitzat, la intervenció de la ministra a la seu de la CEOE a Madrid. "Tenia pensada una altra intervenció per destacar l'esforç i l'aprofitament que s'està fent a Espanya amb els fons NG, però les circumstàncies polítiques del dia d'avui fa canviar el pas", ha dit. Escasses referències als fons Next Generation de la vicepresidenta primera en les jornades d'aquest dijous.

Tanmateix, en les intervencions que l'han precedit, les del president de la CEOE, Antonio Garamendi, i la del president de PwC, Gonzalo Sánchez, sí que s'ha parlat dels Next Generation i s'han explicitat peticions concretes al Govern, especialment, una relaxació dels processos administratius que s'exigeixen a les empreses per accedir als ajuts procedents de Brussel·les. Peticions a què Montero ha contestat al final de la seva intervenció. "Tomo nota de l'exposat aquí, però hem de ser capaços de compaginar la flexibilitat en la gestió dels projectes, amb els controls que exigeix Europa, que no es poden fer idea. Els organismes de control estan a peu de terreny per comprovar que es compleix amb totes les exigències", ha advertit.

Clima polític "insostenible"

Poc més ha dit dels Next Generation, centrant-se en el clima "insostenible" que s'està vivint en la política espanyola, "en la que s'han superat totes les línies vermelles i s'hi és en la pitjor versió de la política". La vicepresidenta ha remarcat que no increïble que en el debat polític no siguin presents les polítiques dutes a terme en aquests anys, després de la covid, que "han salvat a milers d'empreses i llocs de treball". I centrant el discurs en les polítiques i no en els "escàndols" ha incidit que la vocació del Govern espanyol ha estat, i continua sent, desenvolupar una política econòmica que compagini els legítims interessos de les empreses i dels treballadors, però també del conjunt de la societat, "una convivència que es desenvolupi de forma harmònica, perquè les empreses puguin expandir els seus negocis gràcies als diners que els fons NG han posat a la seva disposició." Una potencialitat d'aquests fons, ha remarcat Montero, que aporta creixement a l'economia espanyola, i "que hem de celebrar".

La vicepresidenta ha apuntat que estan treballant perquè en aquesta segona fase dels fons NG (on ja s'entremesclen crèdits i ajuts directes), "siguin capil·lars perquè arribi al conjunt del teixit empresarial". Després del seu discurs, Garamendi, amb certa sornegueria, ha assenyalat que donava pas a la primera taula de diàleg assenyalant: "per parlar del que hem vingut a parlar avui".

Garamendi

Precedint Montero, el president dels empresaris ha assenyalat que arrenca la segona fase del pla, amb 93.000 milions disponibles, entre préstecs i ajuts. I ha reiterat el missatge que "els empresaris som la solució i estem disposats a treballar pel nostre país en aquesta col·laboració publicoprivada".

Més explícita en relació amb fons NG ha estat la intervenció de Gonzalo Sánchez. president de PwC que ha remarcat que el finançament per a les empreses s'ha reduït per sota de 2019, limitada al circulant i no para nous projectes, "d'aquí, la necessitat dels fons que, a més, incentiven projectes d'inversió". Una inversió necessària, en una desacceleració suau de l'economia, amb un cost financer major per a les empreses. "Per això, els fons NG són fonamentals per finançar les inversions i generar les reformes que necessitem".

Una inversió i unes reformes que són dos temes capitals per al país, ha assenyalat el president de la consultora i ha apuntat els dos colls d'ampolla de què pateixen els fons. Primer, les dificultats de complir els requisits administratius que exigeixen i, segon, el retard en les licitacions. Sobre això últim, Sánchez assenyala que ja s'han produït convocatòries per valor de 70.000 milions d'euros, però "s'ha licitat alguna cosa menys de la meitat". Respecte a la càrrega burocràtica, assenyala que hi ha moltes empreses que no poden complir, especialment els terminis.