La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha relativitzat aquest divendres l'anunci de la petroliera Cepsa de paralitzar les seves inversions a Espanya davant del debat sobre el caràcter permanent de l'impost extraordinari sobre les empreses energètiques. Cepsa ha decidit posar en pausa les seves inversions en nous projectes d'hidrogen a Espanya a causa de la incertesa reguladora i fiscal al país davant de la possibilitat que l'impost extraordinari a les energètiques pugui convertir-se en un gravamen permanent, i estudia prioritzar els projectes internacionals.
Des de la companyia han assenyalat a Europa Press que "està valorant l'impacte que pot tenir un increment de la seva fiscalitat si s'aprova un nou impost permanent", i han subratllat que, si això es materialitza, "provocaria un efecte molt rellevant sobre la rendibilitat dels projectes d'hidrogen, per la qual cosa hauria d'alentir les inversions previstes a Espanya i donar prioritat a projectes d'hidrogen verd en altres països".
Increment de la recaptació tributària
Montero ha apel·lat a "viure amb normalitat" aquestes reaccions del sector empresarial que es vegi afectat per una nova tributació, de manera que la seva reacció davant d'aquest impost sigui que "sobreactuï, hiperventili i faci afirmacions d'aquest tipus". Ho ha dit en declaracions als mitjans a Sevilla, on ha participat en la clausura d'unes jornades de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) amb motiu del 150 aniversari de la seva creació.
La vicepresidenta i ministra ha esgrimit com un exercici de "justícia social" que les empreses que presenten "un rendiment més gran en el seu compte de beneficis", de la qual cosa ha posat com a exemple els beneficis coneguts de les empreses energètiques, "abonin més a l'erari públic", amb la premissa que aquest increment de la recaptació tributària de l'Estat propiciarà que aquests nous recursos "es redistribueixin en termes de millora dels serveis públics en la sanitat, en l'educació i en la dependència".
Aposta per l'hidrogen verd
Montero ha emmarcat en una "certa normalitat" que per part de les empreses, davant del debat de la continuïtat de tributs que graven els seus beneficis extraordinaris, "surtin proferint una mena d'amenaces o traslladant pressió als grups polítics perquè no facin permanent aquest impost". També ha assenyalat com "un camí inevitable" la irrupció d'una nova fiscalitat, ja que el full de ruta passa per la descarbonització i el camí cap a la transició ecològica.
Així, ha instat les empreses a "apostar per l'hidrogen verd, per fonts d'energia alternatives, renovables" en considerar que aquesta energia és "molt més compatible amb la sostenibilitat del nostre planeta", abans de reconèixer "la intensitat d'aquest debat" d'un augment de la pressió fiscal sobre les empreses i que, en conseqüència, s'origini "una certa pressió perquè això no es porti a bon port". La vicepresidenta i ministra ha mostrat la seva confiança "en la capacitat de convèncer" als grups polítics que "es pot donar perdurabilitat a l'impost a les energètiques", mentre ha obert la porta que la fiscalitat ecològica "contempli incentius que permetin justament afavorir la inversió".