L'agència de qualificació Moody's ha advertit dels efectes perjudicials que tindrà la sequera sobre els sectors industrial i agrícola, així com dels potencials efectes que pot tenir sobre el turisme. D'aquesta forma, Moody's ha reaccionat en una nota a l'emergència per sequera decretada pel Govern de Catalunya, que comporta a partir d'aquest divendres les restriccions més severes mai vistes i que canviaran la vida de sis milions de persones que viuen en l'àrea metropolitana de Barcelona i en gran part de les comarques de Girona. L'agència també es refereix en la mateixa nota a la situació de Múrcia i Andalusia.
"Augmentaran els costos de gestió de l'aigua i també es perjudicaran els principals motors econòmics de l'autonomia, l'agricultura i la indústria, reduint els ingressos. Si el problema persisteix, esperem que també limitin el consum d'aigua urbà i domèstic, fet que podria reduir els ingressos del turisme", alerta Moody's.
Amb tot, "les inversions en infraestructura del govern central i els fons de la UE, així com la cobertura d'assegurances, mitigaran en part els costos relacionats amb la sequera" en el cas dels executius autonòmics.
L'agència de mesurament de riscos apunta que la producció de vi i cava a Catalunya pot caure en un 30% amb relació als dos exercicis anteriors, quan ja es van registrar collites pitjors amb relació a altres anys.
Destaca, a més, que la indústria (15,3 %) i el turisme (12 %) són els dos principals sectors productius de la comunitat, en els dos casos amb un pes relatiu superior que en el conjunt d'Espanya (11,4 % i 11,6 %). Dos sectors que, indica, "també requereixen grans volums aigua per funcionar eficaçment".
Infraestructures hidràuliques
Moody's destaca que l'administració catalana ha destinat des del 2017 un 1,5% del seu pressupost a infraestructures relacionades amb l'aigua (774 milions d'euros el 2023). Entre les inversions que s'han executat inclouen, per exemple, aquelles relacionades amb l'increment de producció d'aigua dessalada. Si bé aquestes són mesures "són part d'una estratègia a llarg termini, requereixen suport polític i comporten elevats costos financers".
Precisament, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha demanat aquest dijous en roda de premsa inversions en infraestructures que puguin ser útils en casos d'emergència per sequera com l'actual. La més destacada, un sistema d'interconnexió dels rius Ebre i Ter-Llobregat que permeti transvasaments d'aigua quan sigui necessari.
El secretari general d'Empresa del Govern, Albert Castellanos, va admetre a finals de gener que el sector turístic, com la resta d'activitats econòmiques, haurà d'encarar la situació "d'emergència" per falta d'aigua. Va afirmar que el turisme haurà de consumir menys aigua i va demanar un "ús molt més eficient" dels recursos.