La morositat de la banca espanyola va pujar el maig del 3,59% al 3,6%. Segons posen en relleu les dades publicades aquest dilluns pel Banc d'Espanya, a tancament del cinquè mes de l'any, les entitats espanyoles tenien préstecs en circulació per valor de 1.174 bilions. I d'ells, 42.353 milions es trobaven en fase 3, és a dir, eren morosos perquè acumulen diversos mesos d'impagaments. I uns altres 31.210 milions d'euros estaven en fase 2, que és on es classifiquen els que acumulen algun retard en el pagament i poden convertir-se en morosos.

Així, a tancament de maig hi havia un total de 73.500 milions d'euros en vigilància per part de les entitats financeres. Es considera que un préstec és dubtós (fase 3) quan existeixen senyals que el deutor (una família o una empresa) no podrà tornar-lo, o si han passat més de 90 dies sense que hagi pagat les quotes acordades.

Les xifres del supervisor mostren que aquests préstecs van créixer el maig fins als 42.353 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment de 212 milions d'euros respecte a abril. És per això que la ràtio de mora puja fins al 3,60%; Quant als préstecs en vigilància (fase 2) que el Banc d'Espanya denomina "deutors a la vista", i que es consideren perillosos perquè poden convertir-se en morosos si passa més temps sense pagar-se, aquests acumulen tres mesos de pujades. Ja que al març ascendien a 30.138 milions, a l'abril van pujar fins a 30.943 milions i el maig, de nou, a 31.210 milions.

D'altra banda, el Banc d'Espanya detalla que la morositat dels bancs, caixes, cooperatives i caixes rurals va tancar maig en el 3,49% des del 3,47% del mes anterior. Pel que també ha pujat. En aquest cas, el saldo morós puja en 170 milions, fins als 39.073 milions.

On és més alarmant la pujada de la morositat és en les empreses de finançament al consum, que en alguns casos pertanyen als bancs, però en d'altres, no. És el cas de filials com Santander Consumer Finace o Bankinter Consumer Finance, que pertanyen als seus respectius bancs. O, dels serveis financers que ofereixen empreses com Carrefor, El Corte Inglés o Media Markt.

Aquí la ràtio de morositat ha tornat a pujar del 6,58% d'abril el 6,64% de maig, a causa que els préstecs impagats van créixer 43 milions, fins a 3.103 milions. La morositat al sector del crèdit al consum no ha aconseguit baixar del 6% des de 2022, quan va començar a disparar-se.

Fa mesos el Banc d'Espanya que adverteix d'aquesta pujada i demana prudència a la banca i els consumidors. Ja que aquest tipus de préstecs, que s'utilitzen per finançar un cotxe, unes vacances o algun electrodomèstic, solen tenir uns interessos desorbitats en comparació amb els de, per exemple, les hipoteques. I en alguns casos fins i tot s'han considerat usurers per depassar el preu normal dels diners.