Si dones diners a un familiar o persona propera, has de saber que és necessari declarar aquesta quantitat al fisc. No fa falta que siguin grans quantitats, ni que formi part d'una herència; una simple donació d'una quantitat per comprar un cotxe, per adquirir una casa, per costejar un imprevist... qualsevol quantitat que representi una suma sense justificar pot considerar-se una donació i està subjecta a tributació. Encara que sigui entre pares i fills, germans, familiars o amics.
Com? Cal declarar-ho a Hisenda i tributa com a part de l'impost de successions i donacions, del qual són responsables les comunitats autònomes. D'allà, que els imports i límits pugui variar segons el lloc de residència de contribuent.
No existeix un mínim exempt. Totes les donacions han de ser declarades, encara que és cert que Hisenda només sol investigar donacions de quanties considerables. Sigui en efectiu o per transferència, les donacions de diners tributen el fisc. I, molt important, el contribuent té un termini de 30 dies per donar coneixement a Hisenda de l'esmentada transacció. En principi, com més gran és la quantitat rebuda, major és el percentatge que s'ha de pagar.
Un dels controls que realitza Hisenda, per evitar l'evasió d'impostos o el frau fiscal, és controlar les quantitats que es dipositen en les entitats financeres i que no tenen justificació, a partir de 3.000 euros. Per això, si Hisenda descobreix que un ciutadà té de sobte uns diners l'origen dels quals no pots acreditar, podria considerar que existeix un "guany de patrimoni no justificat" i exigir tributar en IRPF al tipus marginal (que pot arribar al 56% en algunes comunitats), més la sanció corresponent.
Per evitar les multes d'Hisenda per no pagar l'impost de donacions, el primer que cal fer és informar el fisc dels diners que s'han rebut. Per a això serà necessari omplir el model 651, que es pot trobar al web de l'Agència Tributària.
El Model 651 és important per diverses raons. En primer lloc, actua com a declaració de la donació i garanteix la seva correcta tributació. En segon lloc, és necessari per al reconeixement legal de la donació. En tercer lloc, és necessari per beneficiar-se dels descomptes fiscals que puguin existir.
Què passa si no es declara una donació? Segons la quantitat donada, es considera una infracció lleu o greu i les sancions comporten un recàrrec d'entre el 50% i el 150%.
Infracció lleu: S'aplica a quantitats no declarades inferiors a 3.000 euros. El recàrrec és del 50% sobre la quantitat que es va deixar d'abonar a Hisenda.
Infracció greu: Per a imports superiors a 3.000 euros, el recàrrec ascendeix al 100% de la quantitat no declarada.
Infracció molt greu: S'aplica quan Hisenda considera que s'ha intentat ocultar la donació, per exemple, disfressant-la de préstec que mai no es torna. En aquests casos, el recàrrec pot assolir el 150% de la quantitat no declarada.