L'ou és considerat un dels aliments més complets, font de proteïnes d'alta qualitat, vitamines essencials i minerals, que aporten beneficis molt positius per a la salut física i cognitiva de les persones, en totes les etapes de la vida. És, a més, un aliment molt útil per la seva versatilitat alimentària i perquè és accessible a les butxaques més humils. Tot i que últimament ha entrat en una espiral de preus a l'alça.

El 2023, les llars espanyoles van consumir un total de 407 milions de quilos d'ous, cosa que suposa una ingesta per càpita de més de 137 ous per persona a l'any (gairebé 3 a la setmana), i van gastar una mitjana de 28 euros en la compra d'ous, segons dades d'Inprovo, l'organització interprofessional de l'ou i els seus productes, que agrupa associacions d'empreses espanyoles del sector de l'ou.

Però a explicar les raons d'aquest increment dels preus ja ens hi dedicarem més endavant. El que ens preocupa és alertar aquelles persones que, davant l'escalada dels preus, han decidit criar gallines al seu pati, el seu jardí o la seva terrassa per tenir i consumir ous domèstics. Si no compleixen determinades normes, poden enfrontar-se a multes d'entre 600 i 3.000 euros.

El gener del 2024 van entrar en vigor determinats articles del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, que concreta les normes bàsiques d'ordenació de les granges avícoles. Aquesta norma exigeix que les persones que tinguin petites granges estan obligades a registrar les aus, encara que només siguin per a l'autoconsum. Des de l'1 de gener del 2024, tots els galliners han d'estar censats en el Registre d'Explotacions Avícoles d'Autoconsum. Segons la normativa vigent, una explotació d'autoconsum és aquella que té un màxim de 30 gallines ponedores o 50 pollastres d'engreix que no siguin objecte de comercialització.

La legislació és una transposició a la legislació espanyola de les directrius de la UE. No oblidem que és més extensa. És a dir, no únicament s'ha d'aplicar a la criança de gallines i el consum dels seus ous. Afecta totes les persones que tenen corrals per a la criança de gallines, galls dindis, oques, guatlles, coloms, conills... que no es destinen a la comercialització sinó al consum propi, tant si es tracta de carn com de productes derivats, com els ous.

Totes elles han de fer una declaració censal dels seus animals en el Registre General d'Explotacions Ramaderes, que depèn del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Es tracta d'una mesura de seguretat i control alimentari, ja que és una eina molt eficaç per a l'Administració pública per resoldre possibles problemes. Seria el cas d'una alerta alimentària o si es detecta un cas de grip aviària. Amb aquest cens, l'Administració podria controlar i saber on s'ha originat el problema i resoldre'l més eficientment.

Un aliment proteic

Segons destaca Inprovo, l'ou és la font de proteïna de més valor biològic i conté una àmplia gamma de vitamines, com A, D, E, K i del grup B, minerals essencials com el ferro, el seleni i el zinc, antioxidants, i és la principal font de colina en la dieta.

Alguns components, com la vitamina B12, el ferro, el zinc, l'àcid pantotènic o la riboflavina, contribueixen al funcionament del sistema nerviós, a la funció cognitiva i al rendiment intel·lectual. Per tot això, és considerat avui com un aliment que aporta a la nostra dieta nombrosos nutrients beneficiosos no només per al nostre cos, sinó també per a la nostra ment.

Per què se n'ha disparat el preu?

L'origen de la crisi actual es deu a l'episodi de grip aviària als EUA, que ha obligat a sacrificar massivament centenars de milions d'aus ponedores en els últims mesos en aquest país. Aquesta situació va disparar la demanda i la importació d'ous.

Això ha tensat els preus a Espanya. Un increment de preus en origen "que no té una explicació clara en un augment dels costos de producció", i que podria reflectir un "moviment especulatiu" per les dificultats que travessa el mercat als Estats Units, ha denunciat l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). L'OCU ha difós que el preu dels ous ha pujat fins a un 25,2% en les últimes dues setmanes, una alça que està afectant més les categories més barates en tots els supermercats.