El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dijous que els ocupadors domèstics han d'establir un sistema que permeti computar la jornada laboral diària de cada empleat de la llar, contràriament a la legislació espanyola que eximeix aquests ocupadors de fer-ho. La cort amb seu a Luxemburg s'ha pronunciat així sobre el cas d'una empleada de la llar l'acomiadament de la qual va ser declarat improcedent pels tribunals espanyols, que van condemnar l'ocupador a pagar-li les quantitats corresponents als dies de vacances no gaudides i a les pagues extra.

Tanmateix, el jutge va considerar que la treballadora no havia provat ni les hores treballades ni el salari que reclamava, ja que els seus ocupadors no havien presentat registres horaris de feina que va fer, ja que la normativa espanyola eximeix a les llars d'aquest registre. La treballadora va recórrer contra aquesta sentència i el tribunal que va dirimir el cas va decidir preguntar al TJUE si la normativa espanyola és compatible amb el Dret de la Unió Europea.

En la sentència dictada aquest dijous, la cort ha recordat que Espanya va introduir l'obligació del registre horari de la jornada laboral precisament arran d'una sentència europea de 2019 que va considerar que el sistema previ era contrari a la legislació comunitària i va subratllar que totes les autoritats nacionals, inclosos els tribunals, estan obligats a contribuir que es compleixi. Per això, considera que "la interpretació pels jutges d'una disposició nacional o una pràctica administrativa que eximeixin els ocupadors de l'obligació d'establir l'esmentat sistema respecte als empleats de llar vulneren manifestament la Directiva europea" d'ordenació del temps de feina. "En efecte, aquests empleats es veuen així privats de la possibilitat de determinar de manera objectiva i fiable el nombre d'hores de treball fet i la seva distribució en el temps", va explicar el tribunal en un comunicat.

Sancions de fins a 7.500 euros

No obstant això, el TJUE assenyala que, a causa de les particularitats del sector del treball domèstic, poden establir-se excepcions pel que respecta a les hores extraordinàries i al treball a temps parcial, sempre que no buidin de contingut la normativa en qüestió, una cosa que haurà d'examinar el tribunal espanyol. La cort afegeix a més que, "ja que els empleats de la llar són un grup de treballadors clarament feminitzat, no es pot excloure que s'estigui davant d'una discriminació indirecta per raó de sexe, tret que aquesta situació estigui objectivament justificada,", i deixa també en mans del jutge espanyol analitzar aquest extrem.

Amb tot, si l'ocupador incompleix amb la mesura i es denuncia el cas, la Inspecció de Treball podria imposar una multa de fins a 7.500 euros. En concret, tal com es recull a l'article 40 de l'Estatut dels Treballadors, es podria percebre una multa d'entre 751 i 7.500 euros, en funció de la gravetat. En concret, entre els 751 euros i els 1.500 euros seria una sanció de grau mínim. D'entre 1.501 euros i 3.750 euros en el seu grau mitjà i, d'entre 3.751 euros i 7.500 euros en el seu grau màxim.