La reducció legal de la jornada des de les actuals 40 a 37,5 hores setmanals és molt més a prop una vegada que el Ministeri de Treball anunciés a finals de novembre la negociació contínua en solitari amb els sindicats en constatar la falta de voluntat de les patronals CEOE i Cepyme. Per accelerar el procés, va obrir el 23 de novembre una consulta pública prèvia a la tramitació del projecte de llei que reguli la nova jornada i modifiqui l'Estatut dels Treballadors (ET).

Però abans ha de consensuar amb els sindicats, ja que la reducció de la jornada no val res si no es pot garantir als treballadors que les empreses compliran el nou horari. Per a això, es proposen tres mesures:

  • Establir un nou control horari completament digitalitzat i de forma individualitzada per a cada treballador.
  • Elevar les sancions perquè dissuadeixin certs empresaris a no saltar-se els horaris.
  • Reforçar el que s'ha donat en cridar la "desconnexió digital" que suposa el dret del treballador a no ser molestat per telèfon o canals digitals com Team o WhatsApp fora del seu horari laboral.

I es marca com a termini finals de l'any vinent perquè totes les empreses hagin adoptat les mesures necessàries, especialment en el control horari, mitjançant fórmules digitals. El que significarà el final dels antics sistemes de fitxatge, molts d'ells, encara en format paper. En els últims dies, Treball ha presentat als sindicats un esborrany del que podria ser la regulació de la jornada i el control dels horaris.

El Ministeri de Treball assenyala que la reducció de la jornada perquè sigui eficaç i efectiva, requereix intervencions legals complementàries. D'un costat, el registre de jornada i d'una altra una regulació més adequada del dret a la desconnexió de les persones treballadores. El primer, per permetre un adequat control del temps de treball, de manera que, entre altres factors s'impedeixi la proliferació d'hores extraordinàries il·legals i, en ocasions, impagades.

El segon aspecte, el dret de desconnexió, té per objecte evitar que puguin exigir el treballador activitat laboral fora dels horaris pactats, respectant així el dret al descans i a la mateixa intimitat de la persona treballadora. Així, Treball ha proposat als sindicats d'establir un control purament digitalitzat que permeti un accés molt més àgil i senzill als inspectors de Treball. L'objectiu és un registre accessible i que no es pugui manipular, garantint la transparència i el compliment de la normativa

Així, el registre horari haurà de complir amb els següents requisits:

  • S'haurà de realitzar personalment per les persones treballadores immediata abans de començar el treball i al final de la jornada diària. És imprescindible que el registre sigui independent i no hi hagi pressions per l'empresa.
  • A fi d'assegurar l'autenticitat de les dades, el registre haurà d'identificar de manera inequívoca la persona que realitza el registre i deixar constància de qualsevol modificació efectuada.
  • La informació reflectida ha de ser presentada en un format clar i comprensible, permetent la seva documentació i l'obtenció de còpies.

A més, cada treballador, els seus representants legals i la Inspecció de Treball i Seguretat Social tindran dret a accedir al registre al centre de treball de forma immediata i en qualsevol moment. Però a més, la Inspecció i els delegats sindicals o membres dels comitès d'empresa tindran accés a la informació de forma remota. La informació dels registres horaris haurà d'estar disponible durant quatre anys. A tal finalitat, el Ministeri de Treball establirà a través d'un reglament, el contingut bàsic del registre, que inclourà, com a mínim les formes d'identificació del temps treballat i els mètodes per documentar i compensar la utilització irregular de la jornada.

Multes

Encara que es tracta d'una proposta, la intenció de Treball és endurir les sancions per a les empreses incomplidores. Segons l'esborrany remès als sindicats, es plantegen multes de fins a 10.000 euros per cadascun dels treballadors de l'empresa que no compleixi el registre horari i la reducció de la jornada. Són dos canvis substancials sobre l'actualitat, doncs ara es multa l'empresa en el seu conjunt i no per cada treballador i les sancions greus s'eleven de 7.500 a 10.000 euros.

És a dir, les sancions per no complir amb el temps de treball s'estructurarien de la següent manera:

  • Grau mínim: de 1.000 a 2.000 euros, davant 751 a 1.500 euros actuals.
  • Grau mitjà: de 2.001 a 5.000 euros, davant 1.501 a 3.750 euros.
  • Grau màxim: de 5.001 a 10.000 euros, de 3.751 a 7.500 euro.