Les ajudes que van cobrar alguns autònoms durant la covid s'estan convertint en un autèntic mal de cap, quatre anys després. El passat 2023, el Tribunal de Comptes va detectar "incompliments significatius" dels requisits legals exigits per percebre les ajudes, així com múltiples incidències en el procediment de reconeixement, gestió i control d'aquestes prestacions. La manca de claredat de la normativa i les contínues modificacions motivades per la mateixa administració pública espanyola, han derivat en què els autònoms es vegin ara obligats a acreditar i fer valdre que havien de rebre una ajuda. I en aquesta gestió, són les mútues les qui estan revisant tots els expedients i reclamant la devolució de les prestacions en els casos en què entenen que no es reunien els requisits per ser concedides.
Recentment, la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) ha sol·licitat formalment al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, l'ampliació del termini de presentació de la documentació requerida per les Mútues col·laboradores amb la Seguretat Social en el procediment de revisió de les prestacions extraordinàries de cessament d'activitat i treball per compte propi concedides per la pandèmia. Però les reclamacions no s'aturen des de fa més de sis mesos i molts dels autònoms als quals se'ls va concedir de manera provisional alguna de les prestacions de cessament d'activitat, estan rebent requeriments per part de les entitats gestores de les seves prestacions.
Exigències en els terminis i la documentació
Més enllà de retornar l'import, que pot anar dels 1.500 als 6.000 euros per persona, la pressió amb la qual es veuen sotmesos els autònoms els dona poc marge d'acció. Aquests requeriments donen un termini màxim de deu dies als autònoms per aportar tota la documentació necessària per acreditar que han complert els requisits que la normativa indicava per a cadascuna de les prestacions. I es reclama que els terminis, com a mínim, s'allarguin fins als 30 dies per aportar la documentació justificativa del dret a les prestacions. I, per altra banda, incloure per als autònoms la possibilitat de sol·licitar un ajornament o fraccionament del pagament de fins a 24 mesos, de les prestacions i quotes indegudament bonificades mitjançant les resolucions definitives corresponents.
El paper de les mútues
A partir d'aquí, el paper de les mútues s'ha convertit en cabdal. Gestors experts consultats per ON ECONOMIA titllen la situació, en termes col·loquials, de "gran merder" i subratllen que no totes les mútues actuen de la mateixa forma. En concret, aquest diari ha pogut constatar que la mútua que més obstacles posa és Asepeyo amb unes exigències superiors a la resta com ara demanar proves a nivell comptable a persones en estimació objectiva, el que es coneix com a mòduls, a perfils d'autònoms que per la seva facturació no tenen l'obligació de portar llibres comptables. I, per tant, es parteix d'una indefensió. A l'altra cara de la moneda sí hi ha altres mútues que, amb els mateixos casos i perfils, han aprovat l'ajut definitivament sense demanar res.
Tornant al cas d'Asepeyo no ho fa amb tots, però sí a un volum considerable. A tall d'exemple, aquest diari ha pogut conèixer un matrimoni, ambdós autònoms, que a l'home se li demana i a la dona no, i també pot passar a la inversa. Una mena d'estratègia més agressiva i aleatòria que, segons els experts consultats, es basa en "la tècnica del desgast, demanar molta documentació i arribar fins al límit per estalviar-se els abonaments".