La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transició Digital del govern d'Espanya, Nadia Calviño, ha estat presentada per l'executiu de Sánchez com a candidata a presidir el Banc Europeu d'Inversions (BEI), càrrec que ocuparia una espanyola per primera vegada en la història, segons han confirmat fonts del Govern. En un comunicat oficial, el Govern d'Espanya ha defensat que la candidatura és una "aposta ferma i amb les màximes opcions per reforçar la presència i influència del nostre país en els organismes internacionals". Si és elegida i Pedro Sánchez aconsegueix formar un govern, Calviño deixaria el càrrec de ministra el gener de l'any que ve i es mudaria a Luxemburg, on té la seu el BEI. Haurà, per tant, conclòs la seva funció en la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.
El nomenament s'acordarà en el Consell de Ministres d'Economia i Finances (Ecofin) que té lloc a Santiago de Compostel·la els pròxims dies 15 i 16 de setembre, a pocs quilòmetres de la ciutat natal de Calviño, natural de Corunya, on va néixer el 1968. El nomenament requereix el suport d'una àmplia majoria d'estats membres. En la cursa per succeir a l'actual president, l'alemany Werner Hoeyer, la seva principal rival serà la danesa Margrethe Vestager, actualment comissaria europea de Competència.
Mentre Pedro Sánchez i el seu equip caminen amb perfil baix cap a una investidura que eviti la repetició electoral, Calviño continuarà sent ministra fins al gener. Una eventual investidura d'Alberto Núñez Feijóo, de tota manera, no pot ja frenar aquest procés una vegada la candidatura és oficial. La validació oficial de les candidatures serà el pròxim 17 d'agost.
L'executiu espanyol defensa l'experiència de Calviño, amb 12 anys en alta direcció de la Comissió Europea i cinc com a ministra, "coordinant amb èxit la política econòmica del Govern", segons un comunicat que recorda que "la vicepresidenta té un gran prestigi en l'àmbit internacional i actualment presideix el Comitè Monetari i Financer Internacional, principal òrgan multilateral d'assessorament del Fons Monetari Internacional". El Govern destaca també el paper de Calviño en els fons Next Generation, "el desplegament dels quals lidera Espanya, complint fites i objectius."
7 presidents, tots homes, cap espanyol
Fundat el 1958, el BEI és el braç financer de la UE i una de les institucions financeres més importants del món, estratègica per a Espanya i per a la Unió Europea. El seu paper és clau en el finançament d'inversions per a l'impuls del creixement econòmic a la UE i una eina fonamental en la gestió dels préstecs Next Generation, així com per al suport financer a Ucraïna. Des de la seva fundació, ha tingut 7 presidents, tots ells homes i cap d'ells espanyol, amb la qual cosa Espanya espera contribuir amb Calviño a una doble fita.
"La candidatura de la vicepresidenta Calviño és clau no només per reforçar la presència espanyola en institucions multilaterals sinó també per continuar millorant la governança del Banc i impulsant el paper que juga a Europa, mobilitzant inversions públiques i privades que contribueixin a desenvolupar una transició verda i digital justa i l'autonomia estratègica europea," ha valorat oficialment el Govern espanyol en un comunicat remès als mitjans de comunicació. Actualment, segons informa El País, Espanya té un saldo viu de 66.000 milions d'euros en préstecs amb aquesta institució.