Els espanyols estalvien, encara que menys del que els agradaria. Segons dades de l'últim estudi realitzat per l'Observatori de Caser, denominat 'Situació de l'estalvi i la inversió a Espanya', un 69% de persones declara que estalvia cada mes, davant un 31% que no ho fa. Això sí, dels que dediquen una part dels seus ingressos a estalviar, només un 15% està satisfet amb les quantitats que estalvia. Mentre que un 85% creu que estalvia menys del que deuria i l'acusen que els ingressos que perceben no són suficients o li sorgeixen despeses imprevistes, principalment.

Preguntats pels mètodes d'estalvi preferits, els enquestats el tenen clar. La comptes d'estalvis o dipòsits són el producte favorit de l'estalviador espanyol amb el 34%, seguit pels comptes corrents, que elegeix un 29% i la guardiola amb diners en efectiu, una opció per la que opa un 16%. Encara que l'estudi destaca que els joves situen la guardiola com el seu mètode d'estalvi favorit. Aquesta opció, de fet, se situa al capdavant amb un 36% per a les persones d'entre 18 i 30 anys.

Quant als motius per estalviar, l'informe reflecteix respostes molt diferents segons l'edat. Mentre que els més joves tendeixen a enfocar-se en objectius com la compra d'un habitatge (19%), per a les persones de més edat l'estalvi es destina principalment a enfrontar imprevistos o, en el cas d'aquells pròxims a la jubilació, a complementar els ingressos que els proporcionarà la pensió de la Seguretat Social.

D'altra banda, l'informe reflecteix què fan els espanyols per treure partit dels seus estalvis. Un 72% assenyala que té algun producte d'inversió contractat. Concretament, un 44% té comptes i dipòsits, un 27% plans de pensions i un 26% fons d'inversió. Encara que de nou aquí, els més joves, destaquen perquè també han introduït les criptomonedes. En aquest cas, els menors de 30 anys opten per invertir en criptoactivos en un 28%, sienda aquesta la seva segona opció favorita només per darrere de comptes i dipòsits.

L'informe de l'Observatori de Caser, que ha presentat aquest dimecres la seva directora Eva Valero, apunta també que, en preguntar a aquells que no tenen cap producte contractat, més de la meitat (un 51%) afirma que es deu a la falta de capital, seguit de lluny per la falta de coneixement d'inversions (un 18%) i la preocupació pel risc de perdre diners (15%). En aquest cas, els joves d'entre 18 i 30 anys reconeixen en més percentatge que no inverteixen per falta de coneixement. Així ho apunta un 33% davant un 31% que justifica no tenir prou diners per dedicar-lo a l'estalvi o la inversió.