Des de joguines fins a fil de cosir, passant per mitjons, carregadors de mòbil o inclús flors de plàstic. A principis dels 2000 van començar a proliferar a tot Espanya aquells comerços amb gran varietat de productes, preus econòmics i regentats per xinesos, els mítics basars. Dues dècades més tard, i amb la competència de les grans superfícies i el comerç electrònic en auge, els propietaris d'aquests establiments estan començant a virar els seus negocis cap al sector serveis, abandonant el perfil tradicional que havien desenvolupat des que van arribar a Espanya

Acabaran desapareixent realment els basars? Els xinesos estan marxant massivament d'Espanya? Què saben ells que no sabem la resta? Aquestes tres preguntes --i algunes d'altres de similars-- s'han començat a fer virals en l'últim mes, sobretot després que a les Illes Balears tanquessin un parell d'establiments. I és que, a principis d'abril, a les xarxes socials van començar a aparèixer vídeos especulatius sobre el motiu pel qual els xinesos estaven tancant els seus comerços.

Un dels primers a pronunciar-se davant d’aquestes notícies va ser Fang Ji, president de l’Associació Xinesa a les Illes Balears (Achinib), qui assegura que el nombre de comerços xinesos que han tancat "representen un petit percentatge" del total que hi ha a les illes. “N’hi ha tres o quatre que estan en liquidació. És una cosa molt normal que ja ha passat altres anys”, afegeix. En aquest sentit, i sobre les causes dels tancaments, Ji afirma que la “inflació, l’increment dels costos del lloguer i subministraments, els canvis d’hàbit de consum i l’auge de les compres en línia han afectat els petits comerços”. A més, el president de l’Achinib parla de "motius personals" o "reorientació dels models de negoci" d’aquests empresaris.

Reinvenció i diversificació

En una línia similar opina Eduardo Abad, president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), que confirma que, davant la desaparició del petit comerç tradicional, que ha afectat també els negocis d'autònoms d'origen xinès, "aquests s'han vist obligats a readaptar-se i reinventar-se. En lloc de seguir amb la mateixa fórmula, han sabut orientar els seus esforços cap al sector serveis, que ara és el principal àmbit on estan consolidant-se les noves activitats econòmiques". 

"Davant dels rumors recents que apunten a una suposada sortida massiva dels xinesos del país, el que està ocorrent és un procés de reinvenció i diversificació". Així, els xinesos estan deixant de banda els basars per centrar-se en establiments més especialitzats com ara salons de bellesa, botigues de moda i complements, comerços tecnològics o bars, restaurants de tapes o marisqueries, agències de viatges o assessories.

De fet, Lam Chuen Ping, president de la Federació d'Associacions de Xinesos de Catalunya, resumeix el que diuen tant Ji com Abad, que tot són rumors i especulacions. "La situació és estable, les vendes també i s'ha fet un gra massa del no-res". 

L'organització de Professionals i Treballadors Autònoms es reafirma amb la resta i assenyala que els negocis xinesos, igual que els nacionals, s'han vist afectats per la pujada dels preus, l'augment dels costos del lloguer i dels subministraments i els canvis en el patró del consum derivats de l'auge del comerç online. "Aquests factors també impacten en els negocis regentats per ciutadans xinesos, que en l'actualitat s'estan adaptant a les noves necessitats del mercat i diversificant els seus negocis. Lluny de desaparèixer, els negocis xinesos estan evolucionant", subratllen des de UPTA.

És veritat que els xinesos estan marxant d'Espanya? 

I sobre el rumor que se'n tornen a la Xina? Les dades parlen per elles mateixes. Les dades de l'INE mostren que la població xinesa va créixer en més de 6.700 persones a Espanya l'any 2024, passant de les 219.929 l'any 2023 als 226.718 ciutadans xinesos a Espanya l'any 2024.

Finalment, i segons el Règim Especial de Treballadors Autònoms, la comunitat xinesa a Espanya és, actualment, la més predominant al RETA, ja que un 14% dels afiliats estrangers són de procedència xinesa, amb 66.515 treballadors. A més, més de la meitat dels ciutadans xinesos en edat laboral (55%) són emprenedors, en comparació amb el 45% que treballen com a assalariats en el Règim General de la Seguretat Social. Així, la xinesa és l'única nacionalitat que té més treballadors autònoms que empleats per compte d'altri a Espanya.