El fabricant japonès de vehicles Nissan ha decidit fer marxa enrere al seu pla de retallar la producció en una de les seves plantes als Estats Units. Després de l'anunci dels aranzels del 25% imposats per Trump a la importació de vehicles provinents de Mèxic, la marca japonesa suspendrà les noves comandes nord-americanes de dos tot terrenys fabricats a Mèxic, que va entrar en vigor aquest dijous. "La companyia compta actualment amb un ampli inventari a les seves botigues minoristes dels EUA que no es veu afectat pels nous aranzels. Continuarem avaluant l'impacte, així com les necessitats del mercat, per realitzar ajustaments addicionals a la producció", ha afegit la multinacional nipona.

En el marc de la seva estratègia de reestructuració per resoldre la seva delicada situació financera, Nissan va anunciar a començaments d'any els seus plans de reduir, a finals d'abril, de dos a un els torns en la seva planta nord-americana de Smyrna, en l'estat de Tennessee, on produeix el seu tot terreny Rogue, una decisió que ha optat per revertir davant de l'entrada en vigor ahir dels nous gravàmens. "Actualment, més de la meitat del nostre volum de vendes als EUA prové de les nostres plantes a Tennessee i Mississipi. Mantindrem dos torns de producció del Nissan Rogue en la nostra planta de Smyrna mantenint un volum més localitzat als EUA, deslliuri dels nous aranzels automotors", ha explicat aquest divendres a EFE una portaveu de la firma nipona.

El mes de gener passat, Nissan va anunciar diverses mesures per ajustar la seva producció als Estats Units. Contamplaba retallades de torns i acomiadaments amb indemnització en les seves plantes d'acoblament de vehicles a Smyrna, Tennessee, i Canton, Mississippi, i una planta de motors a Decherd, Tennessee. La companyia ocupava més d'11,700 treballadors en les tres plantes nord-americanes a finals de 2024.

Fa poc més d'un any, la planta d'acoblament de vehicles de Nissan a Smyrna va assolir una fita en la fabricació amb la producció del seu vehicle número 15 milions, un Pathfinder 2024 amb acabat a Deep Ocean Blue Metallic. Fins ara, Nissan ha invertit 7.100 milions de dòlars en la planta de Smyrna. Amb més de 5.700 empleats i una capacitat de producció anual de 640.000 vehicles.

La marca no és aliena a l'impacte que ha tingut la política aranzelària als mercats borsaris. Les accions del fabricant japonès van caure aquest divendres un 5,17% a la Borsa de Tòquio, després de la caiguda del 3,68% de la vigília, enmig de la preocupació per les repercussions dels aranzels de Trump. Un descens que se suma als que el valor acumula des que el febrer passat s'anunciés que el fabricant d'automòbils s'havia retirat de les converses per a una fusió amb el seu competidor Honda.

L'empresa automobilística també ha optat per suspendre, de moment, les noves comandes per al mercat nord-americà de dos dels seus models del tot terreny Infiniti, el QX50 i el QX55, fabricats en la planta d'acoblament, mexicana de Compas, a Aguascalientes, encara que espera que la seva producció continuï per a altres mercats. A més, com a part de la seva reestructuració sota la nova direcció del president Iván Espinosa, Nissan ha decidit deixar de fabricar vehicles a l'Argentina i consolidar la seva producció de camionetes pick-up a Mèxic a partir de 2026.

El president nord-americà, Donald Trump, ha aplicat nous aranzels des que va tornar a la Casa Blanca al gener, entre elles la decisió de pujar del 2,5 % al 27,5 % el gravamen per a les importacions nord-americanes de vehicles. Una de les primeres mesures d'aquest tipus anunciades van ser uns aranzels del 25% a les importacions procedents del Canadà i Mèxic, que es troben suspeses, però que d'entrar en vigor tindrien un gran impacte sobre els fabricants en aquests països, entre ells els nipons, que exporten des del país llatinoamericà una part important dels seus vehicles al veí els Estats Units.