El nombre de treballadors afectats per acomiadaments col·lectius va pujar un 29% en els dos primers mesos de l'any en comparació amb el mateix període de l'any anterior, fins a un total de 2.999 treballadors afectats, segons les dades provisionals publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social. Per la seva part, els treballadors afectats per suspensions de contracte es van incrementar un 87,3% en els dos primers mesos de l'exercici, fins als 14.933 empleats, mentre que els afectats per procediments de reducció de jornada es van reduir un 32,3%, fins a un total de 655 afectats.
En total, sumant els tres tipus de procediments, els treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació (ERO) autoritzats per les autoritats laborals o comunicats a les mateixes van augmentar un 65% en els dos primers mesos, fins a un total de 18.587 afectats, segons recull Europa Press.
D'aquest total de treballadors que estaven en ERO, el 5,4% (1.015 treballadors) es van veure afectats per procediments originats a causa de força major, en tant que el 94,5% (17.572 empleats) ho estava per procediments de regulació derivats de causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció (ETOP). Mentre que els primers van pujar un 7,5% respecte a gener-febrer de 2023, els provocats per causes ETOP van augmentar un 70,3%.
El Ministeri recorda que quan un procediment afecta diversos centres de treball ubicats en províncies diferents es computa en l'estadística un procediment per cada província. A més, si una empresa comunica treballadors afectats en diferents mesos, es computa un procediment per cada mes.
Per sectors, el total de treballadors afectats per tots els procediments es va disparar un 80,2% en la indústria i un 63,5% en la construcció, fins als12.620 i 242 afectats, respectivament, mentre que van créixer un 41,8% en l'agricultura, fins als 275 afectats, i van avançar un 39,1% en els serveis, fins als 5.450 afectats.
Per tipus de procediment, els treballadors afectats per acomiadaments col·lectius es van reduir un 49,2% al sector de la construcció, fins a 61 treballadors afectats, en tant que els afectats en la indústria i la construcció van créixer un 29,7% i un 27,7% respecte als dos primers mesos de 2023, fins a sumar 1.004 i 1.828 afectats, respectivament. En l'agricultura, els afectats per acomiadaments col·lectius en van sumar 106.
Per la seva part, els treballadors afectats per suspensió de contracte es van sextuplicar en la construcció, fins a un total de 170 afectats, encara que va ser l'industrial el sector amb més nombre d'empleats amb suspensió dels seus contractes, 11.200, un 88,6% més que en els dos primers mesos de 2023. En els serveis i l'agricultura, els empleats afectats per aquests procediments van augmentar un 83% i un 7%, respectivament.
Comunitat Valenciana, la més afectada pels ERO
Per comunitats autònomes, la Comunitat Valenciana va ser la que més treballadors afectats per ERO va tenir en xifres absolutes en els dos primers mesos, amb 6.838 treballadors, la majoria de suspensió d'ocupació i vinculats a la fàbrica de Ford a Almussafes. A continuació se situa Madrid, amb 2.751 afectats, i Navarra, amb 1.933.
Tanmateix, en termes relatius, la comunitat autònoma que més va incrementar el nombre de treballadors afectats per ERO fins al febrer va ser Cantàbria, que el va multiplicar per 11, fins als 918 afectats. En l'extrem contrari, el descens més gran se'l va anotar Múrcia, amb una caiguda dels seus treballadors afectats per ERO del 90%.