Barcelona compta només amb un 16% d'oferta de pisos de dues habitacions amb un lloguer considerat "raonable", segons un estudi del portal immobiliari Idealista, que destaca que un arrendament "no raonable" és aquell en el qual una família a destinar més del 30% dels seus ingressos. En aquest sentit, l'informe assenyala que el 68% de l'oferta actual de pisos de dues habitacions per llogar a Espanya té un preu que supera el llindar de què és raonable.
En un comunicat, idealista detalla que a Barcelona només el 16% dels pisos de dues habitacions tenen un lloguer adequat, fixat en 1.036 euros. Tot i això, el preu mitjà d'un habitatge d'aquestes característiques a la capital catalana és ara de 1.796 euros, segons dades del portal a tancament del 2024. En conseqüència, la taxa d'esforç que ha de realitzar una família a Barcelona és del 49%, lluny del 30% considerat convenient.
En el cas de Girona, el preu raonable és de 1.007 euros i el del mercat és de 1.100 euros, amb el que el diferencial és de 94 euros i la taxa d'esforç, del 31%. El percentatge de lloguers adequats és del 43%. Per la seva banda, a Lleida el preu raonable és de 884 euros i el del mercat de 664 euros, de manera que el diferencial és negatiu (-220 euros) i la taxa d'esforç, del 21%. Els lloguers adequats arriben al 88%.
A Tarragona, el lloguer adequat està situat en 918 euros i el preu de mercat en 802 euros, la qual cosa dona un diferencial també negatiu de - 116 euros i una taxa d'esforç del 24%. El percentatge de rendes raonables és del 66%.
Índex de preu del lloguer
I pel que fa a l'índex del preu del lloguer, els arrendaments que es revisin ara podran pujar fins a un 2,19%, segons el nou índex de referència publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que s'aplica als contractes firmats després de l'entrada en vigor de la Llei d'Habitatge, el 25 de maig de 2023. Aquesta nova dada, corresponent a gener de 2025, és inferior a la publicada fins ara a l'INE, que situaven la pujada en el 2,2% i en el 2,28%, respectivament, per als mesos de novembre i desembre de 2024.
La normativa estableix una sèrie de mesures de contenció de preus en la regulació dels contractes de lloguer i establia que seria l'INE l'encarregat de definir aquest índex de referència per a l'actualització anual dels contractes a fi d'evitar increments desproporcionats, com s'estaven registrant per la inflació. La inflació de gener es va situar en el 2,9%.
Per donar compliment a l'esmentada llei, l'INE va definir aquest nou índex, que substitueix a l'IPC com a referència principal per actualitzar les rendes de lloguer dels contractes firmats després del 25 de maig de 2023. Les actualitzacions es produeixen de forma anual, per la qual cosa els propietaris que hagin de revisar el lloguer als seus inquilins podran aplicar com a màxim aquesta pujada, encara que també existeix la possibilitat de prorrogar la renda durant 5 anys si el propietari de l'habitatge és un particular o fins a 7 anys si és un gran inversor.