L'obligació de cotitzar des de l'1 de gener per aquells estudiants que estan fent pràctiques no laborals (és a dir, sense contracte ni relació laboral i sense obligació retributiva) ha permès comptabilitzar a aquest col·lectiu i determinar el perfil dels que ofereixen les esmentades pràctiques. Doncs bé, dels 628.000 estudiants que s'han donat d'alta des de l'1 de gener, només el 22% està desenvolupant les seves pràctiques en empreses. La resta les realitza en institucions públiques, especialment les mateixes universitats (que prometen les pràctiques als seus estudiants) i per centres dependents de les Conselleries d'Educació de les comunitats autònomes, segons fonts de la Seguretat Social.
No obstant això, el percentatge s'ha doblat des de principis d'abril quan el 10,5% dels becaris van ser acceptats per empreses per realitzar les seves pràctiques, curriculars (compten al seu expedient acadèmic) o extracurriculars (no compten al seu expedient i no són obligatòries per obtenir el títol). Des de la Seguretat Social matisen que, encara que les altes han estat de gairebé 630.000, els estudiants a finals d'aquesta setmana en pràctiques eren 590.000, gairebé cent mil més que a començaments d'abril, quan la Seguretat Social tenia registrats 503.000 estudiants que havien cotitzat almenys un dia. Igualment, matisen, de forma reiterada, que aquest mig milió llarg d'estudiants que cotitzen en la Seguretat Social no es comptabilitzen en les estadístiques d'afiliats, ja que no tenen una relació laboral, sinó educativa. Es pretén evitar un altre fals debat sobre xifres inflades d'ocupació, matisen des del departament d'Elma Saiz.
Pendents de la norma
Fonts de la CEOE consultades per ON ECONOMIA assenyalen que nombroses empreses estan realitzant consultes sobre els becaris, confuses per la regulació pendent d'aprovar pel Ministeri de Treball, el que explica el baix ús de les pràctiques d'estudiants en les empreses. Durant més d'un any, el departament de Yolanda Díaz va negociar amb empresaris i sindicats un Estatut de les Persones en Formació Pràctica en l'àmbit de l'Empresa. En juny de 2023, Treball i els sindicats van arribar a un acord que no comptava amb el suport dels Ministeris d'Economia, comandant llavors per Nadia Calviño, ni el d'Educació, i amb l'oposició dels empresaris. Les eleccions generals i la formació del nou Executiu van demorar la seva posada en marxa que encara segueix en espera.
El Ministeri de Treball insisteix que el Partit Socialista ha acceptat aprovar el text pactat amb els sindicats el 2023, com es recull al document de compromisos de firmat pels socialistes i Sumar amb l'escarida frase: "aprovarem l'estatut del becari". Fonts de l'equip negociador de Sumar expliquen la importància de l'article "el" i la negociació que hi va haver darrere, ja que des del PSOE pretenien canviar "el" per "un" amb referència a un nou text. Però la redacció definitiva, amb "el", suposaria l'acord tàcit dels socialistes de donar suport al text pactat amb UGT i CC.OO., malgrat el vot contrari dels empresaris i el rebuig del Consell de Rectors de les Universitats (CRUE).
Des de la CEOE critiquen aquest text per la "inseguretat jurídica" i les incerteses que genera. Entre els punts més rellevants, assenyalen les compensacions econòmiques que les empreses han de donar als becaris, ja que encara que no estan obligats a pagar un salari (això implicaria l'existència d'una relació laboral), sí que han de compensar-los per les despeses derivades de les seves pràctiques, com a manutenció, transport i, fins i tot, residència. Igualment, han de donar-los serveis i compten amb limitacions com el nombre de becaris en proporció amb la plantilla o d'hores. Però també un règim sancionador, que ha curullat el vas de la CEOE, que podria arribar a multes fins i tot de 225.000 euros davant de la presumpció de "laboralidad del becari"; és a dir, que estigui realitzant funcions de treballador, en comptes de formació. Per tot això, des de la patronal assenyalen que les empreses estan esperant a veure com queda finalment la norma, si surt, ja que amb la redacció actual té en contra dos dels grups aliats del Govern de coalició: ERC i PNB alineats amb les tesis de les universitats.
Quotes subvencionades
De moment, doncs, assenyalen des de CEOE que l'única certesa en aquests moments és l'obligació de cotitzar pels becaris -una mesura que compta amb el suport dels empresaris-, aprovada pel Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, que s'ha quedat fora de la negociació de l'Estatut del becari que ha comandat Treball. No obstant això, les fonts dels empresaris matisen que sempre s'han donat moltes beques des de les administracions públiques i per empreses de les Sepi. No obstant això, en una carta que la CRUE va remetre als negociadors de l'Estatut en major, es quantifica en un 60% els becaris amb pràctiques en les administracions públiques, davant el 80% d'aquest 2024.
En aquesta carta, els rectors consideraven que la majoria dels organismes públics no podrien fer davant els costos derivats de manutenció i de cotització, per la qual cosa van mostrar la seva preocupació per una pèrdua massiva de l'oferta de beques, el que deixaria als seus estudiants sense pràctiques de formació. Per pal·liar aquesta càrrega, la Seguretat Social es farà càrrec de les quotes, amb una subvenció del 95% de la cotització dels becaris.