La Comunitat de Madrid, País Basc i Catalunya són les úniques regions espanyoles situades per sobre de la mitjana europea a l'Índex de Competitivitat Regional de la Unió Europea, segons les dades publicades aquest dilluns per la Comissió Europea.
De fet, els serveis comunitaris adverteixen de la tendència de les regions del sud d'Europa a situar-se per sota d'aquesta mitjana i apunta que només aquestes tres regions espanyoles, juntament amb la Llombardia (Itàlia) i l'àrea metropolitana de Lisboa (Portugal), se situen per sobre.
En altres països com Àustria, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg o Alemanya, afegeix l'informe en les seves conclusions, la norma és que totes les seves regions aconsegueixin resultats que les situen per sobre de la mitjana de l'índex europeu de competitivitat.
De les 263 regions sotmeses a examen per Brussel·les, cap regió espanyola no apareix en les primeres posicions. Madrid és la regió espanyola amb millor posició en el conjunt de la Unió Europea en el rànquing de la qual apareix al lloc 32 (amb una puntuació de 119.3), seguit molt per darrere per País Basc (lloc 77 i 107.6 punts) i Catalunya (lloc 107, amb 101.3 punts).
Per sota de la mitjana, però encara a poca distància, se situen les comunitats autònomes d'Astúries, Cantàbria, Navarra, Aragó i Comunitat Valenciana. Tanquen la classificació de regions espanyoles Andalusia (76.6), les Canàries (76.1), Extremadura (70.9), Melilla (69.6) i Ceuta (62.2).
Atractiu per a empreses
Amb aquest índex, que es publica cada tres anys, l'Executiu comunitari vol mesurar que atractiu i sostenible és l'entorn que ofereix cada regió a les empreses i ciutadans perquè s'instal·lin al seu territori.
Per a això, se serveix de diversos indicadors que van des de motors "bàsics" per a l'economia com l'estabilitat macroeconòmica, la sanitat i l'educació, fins a la dimensió més avançada que atribueixen a la innovació, passant per claus per a l'eficiència, com l'eficiència del mercat laboral i la formació superior.