La Cambra de Comerç de Barcelona ha obert aquest divendres el procés electoral per escollir els membres del ple de la cambra i, posteriorment, el seu president per als pròxims quatre anys. El procés electoral telemàtic, que ha dissenyat Minsait, una filial tecnològica del grup Indra, està funcionant correctament en la primera de les cinc jornades en què estan cridades a votar 430.000 empreses i autònoms. Aquest divendres, els electors poden començar a votar des de les nou del matí de forma telemàtica en els comicis, que s'allargaran fins al dia 20, quan es podrà votar presencialment però de forma electrònica a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona.
El sistema telemàtic s’ha ideat perquè sigui necessària la doble autenticitat del votant, després dels problemes que es van registrar el 2019, en les últimes eleccions camerals. L’empresa o autònom que opti per la via telemàtica ha de disposar d'un certificat electrònic qualificat de signatura electrònica. Un cop obtinguda la seva correcta validació, l’elector rep un codi de confirmació mitjançant SMS, que cal introduir a la plataforma online, i que ofereix més garanties d’autenticitat. La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Treball, ha establert aquest sistema davant la polèmica que es va suscitar en els anteriors comicis i que va acabar en denuncies jurídic-administratives per una de les candidatures que van concórrer a les eleccions, l'encapçalada per l'empresari Carles Tusquets.
En la present convocatòria, la Cambra de Barcelona ha despertat l’interès de dues candidatures: Eines de País-Un pas més, amb l'actual presidenta, Mònica Roca; i Va d'Empresa, liderada per l'empresari Josep Santacreu. A Barcelona, el ple de la Cambra el constitueixen 60 membres: 52 escollits democràticament -són els que es voten entre aquest divendres i el pròxim dimecres-, 6 designats per organitzacions empresarials -ja estan pactats entre Foment del Treball i Pimec- i 2 reservats per empreses que facin una aportació econòmica anual (les anomenades cadires de plata). Aquests dos últims seients actualment estan buits i se cediran al millor postor, ja que el procés és similar al d’un concurs públic, ja que es presenten les propostes en sobre tancat.
Eines de País també promou candidatures per a la presidència de la Cambra de Comerç de Terrassa, on en els últims quatre anys ja ha tingut un pes significatiu en el ple i ha ocupat una de les seves vicepresidències representades per Natàlia Cugueró, i una altra per a Manresa, cambra a la qual es presenta per primera vegada amb l’empresari Bartomeu Suaña, per a algunes de les vocalies. El candidat es marca com a objectiu dinamitzar una institució que ha perdut el seu prestigi, mitjançant una millor connexió amb els negocis de la demarcació, un major protagonisme de les pimes o la reducció a la seva mínima expressió de les vocalies per aportació econòmica voluntària, les conegudes com a cadires de plata. Objectius tots ells que estan en línia amb els propòsits que defensa Eines de País a la Cambra de Barcelona i amb els quals en va aconseguir la presidència el 2019.
Durant un acte que ha tingut lloc aquest divendres, Bartomeu Suaña ha volgut emfatitzar, també, el caràcter netament independentista de la candidatura: “En una República Catalana independent disposarem de molts més recursos financers dels que ara disposem per solucionar problemes que tenim i per desenvolupar projectes que ens fan falta per a les empreses i autònoms del nostre país".
Per la seva part, Natàlia Cugueró, candidata a les eleccions de cambres per Terrassa, ha intervingut tot seguit per explicar d'on venen i com són com a candidatura: “Sabem quins són els seus problemes perquè són els nostres i treballem per superar-los des de la nostra activitat diària”. S'ha volgut mostrar també com una candidatura de canvi, un tomb necessari “en una institució que porta 137 anys regida per unes elits insensibles, molt més preocupades per la seva perpetuació que no pas per ajudar a la base productiva de la societat”.
Lleida i Tortosa, sense eleccions
A les cambres de comerç de Lleida i Tortosa no s'han hagut de fer eleccions perquè només hi ha hagut un candidat a la presidència i la decisió ha estat sotmesa al ple de la mateixa cambra. L'empresari tortosí Francesc Faiges repetirà un altre mandat com a president de la Cambra de Tortosa. La candidatura de Faiges ha estat l'única i el procés no ha requerit eleccions, en cap dels epígrafs, per sectors econòmics, en què es divideix el sistema de votacions. L'acte de constitució del nou plenari cameral es va fer aquest dijous al vespre. Estarà format per vuit dones i quinze homes. El president de la Cambra de Comerç de Tortosa va defensar la construcció d'un "ecosistema emprenedor" amb els ajuntaments, les universitats i els centre de recerca i educació del territori, així com l'aposta pels nous programes europeus d'ajuts a l'empresa i els iniciats per l'ens cameral en l'àmbit de la transició energètica i transformació digital.
Per la seva banda, a Lleida, l'empresari Jaume Saltó ha estat reelegit per quatre anys més. La seva candidatura ha estat l'única que s'ha presentat al ple que s'ha celebrat aquest dimecres i ha obtingut el suport de 34 dels 35 membres que han assistit a la votació. El vot restant ha estat en blanc i també hi ha hagut un dels 36 membres que formen el ple que ha excusat la seva assistència. Saltó s'ha mostrat "molt content" de poder liderar un segon i últim, i ha explicat que la candidatura que han definit és "continuista" amb algunes novetats. Entre els nous reptes, hi ha d'abordar la innovació conjuntament amb centres de recerca, universitats i món empresarial, i encaminar el sector cap a estratègies de bioeconomia.