A partir d'aquest dijous, 3 d'abril, entra en vigor una modificació clau en la Llei de Propietat Horitzontal (LPH) que impactarà directament en la regulació del lloguer turístic a Espanya. Aquesta mesura no afectarà a totes les comunitats autònomes i Catalunya és una d'elles, ja que és una mesura que modifica la Llei de Propietat Horitzontal que s'aplica en el conjunt de l'Estat, mentre que Catalunya es regeix pel Codi Civil Català i, per tant, la prohibició de pisos turístics ja es podia fer des de fa anys.

De fet, un dels grans problemes que ha portat a l'increment dels preus dels lloguers a Espanya té a veure amb el turisme, ja que molts propietaris d'habitatges particulars fa anys que es van apuntar a portals com Airbnb per llogar les seves cases i pisos en períodes vacacionals, generant una enorme problemàtica arreu del país, especialment a les grans ciutats, per l'escassa oferta pels seus habitants. Per posar fre a aquesta problemàtica, a partir d'aquest dijous s'estableix que les comunitats de veïns hauran de tenir l'última paraula a l'hora d'instal·lar nous habitatges d'ús turístic als seus edificis

Segons informen des del govern espanyol, aquest canvi es tracta d'una modificació normativa --Llei Orgànica 1/2025-- impulsada pel Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, que lidera Isabel Rodríguez, amb la finalitat "d'empoderar als veïns" i preservar la funció social de l'habitatge.  Aquesta iniciativa, que va ser aprovada fa unes setmanes al Congrés, s'ha desenvolupat amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i les comunitats autònomes i estableix que la instal·lació d'habitatges d'ús turístic requerirà "l'acord exprés" per part de la comunitat de propietaris, sense necessitat que es modifiqui el títol constitutiu o els estats, com ocorria fins ara.

En què consisteix la modificació?

Així, perquè s'hi puguin instal·lar nous pisos turístics, l'acord exprés per a aprovar un pis turístic, limitar-lo, condicionar-lo o prohibir-lo requerirà el vot favorable de les tres cinquenes parts del total de propietaris que, al seu torn, representin les tres cinquenes parts de les quotes de participació. Amb aquesta mesura, el govern espanyol busca "empoderar" les comunitats de propietaris amb la finalitat d'exigir una autorització prèvia als pisos turístics.

A banda, l'Executiu també treballa en un paquet fiscal que, entre altres punts, pretén que els lloguers turístics siguin considerats una activitat econòmica més i suportin un IVA. Així, el govern de Pedro Sánchez considera que hi ha un "gran consens social" per prohibir, limitar o regular els allotjaments turístics que, assenyala, estan col·lidint amb el dret a un habitatge digne, elevant el preu del lloguer i limitant l'oferta de l'arrendament residencial. "Calen menys Airbnb i més habitatges", ha manifestat la ministra Isabel Rodríguez, que és partidària de prohibir-los en aquelles zones on més afecta aquesta problemàtica. 

Número oficial de registre

Més enllà d'aquesta modificació, l'Executiu ha creat a més una "finestra única digital" perquè els propietaris d'habitatges de lloguer de curta duració --siguin turístics o temporals-- obtinguin un número oficial de registre que acrediti que compleixen amb la legalitat vigent

Amb l'objectiu d'evitar el frau amb la comercialització de lloguers de curta durada, aquest registre entrarà en vigor al juliol, tot i que des de principis d'any ja admet sol·licituds. Des del gener, ja s'han presentat 18.104 sol·licituds, de les quals el 49% s'han concedit, l'11% han estat descartades i la resta estan en tramitació. Des del Consell General de Col·legis d'Administradors de Finques creuen que aquesta llei dona seguretat jurídica a les comunitats de propietaris i als administradors de finques i subratllen els problemes de convivència que generen els pisos turístics.

Els hotelers, per la seva part, reiteren que cal frenar el "desgavell" dels pisos turístics, mentre que les plataformes reclamen un diàleg "constructiu" i limitacions "justes, proporcionades i necessàries". 

El cas de Catalunya

A Catalunya es poden prohibir pisos turístics des del 2006, tal com es recull a l’Article 553-11 del llibre cinquè del Codi Civil Català, que regula els estatuts de les comunitats de propietaris.  

Aquesta norma es va modificar el 2015, any en què es va afegir que perquè aquesta prohibició de pisos turístics fos oposable a tercers, el veto s’ha d’inscriure al Registre de la Propietat. “És a dir, si hi ha un nou propietari que compra un dels pisos en una comunitat on s’ha prohibit l’ús de pisos turístics, no podrà destinar-lo per a aquest ús”, indica el president del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas.