La gran estrella de la reforma laboral per acabar amb la temporalitat ha estat el contracte de fix discontinu fins al punt que des de començament d'any s'han firmat 2,2 milions, un 40% d'ells per a joves de menys de 30 anys i un 53% si ampliem a 34 anys, segons la Seguretat Social. Tanmateix, els nous llocs de treball estan distorsionant l'essència d'una modalitat pensada per a tasques estacionals de diversos mesos en sectors com l'hostaleria de temporada o l'agricultura amb curts períodes d'inactivitat.
Florentino Felgueroso, investigador de Fedea (Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada), assenyala a aquest diari que "els nous fixos discontinus són per a treballs intermitents de caps de setmana o fins i tot per hores". Valentín Bote, director de Randstat Research, incideix que es produeixen moltes altes i baixes de curta durada i després les empreses tornen el treballador "a la banqueta"; és a dir, a les llistes del Sepe on no consten com a aturats, sinó com a "demandants amb relació laboral". Un ús molt diferent al clàssic del fix discontinu. Javier Blasco, director d'Adecco Group Institute, defineix el nou perfil com un treballador jove, en situació vulnerable amb pocs estudis que es dedica a tasques intermitents, generalment en hostaleria (creixen un 83% en un any) i comerç (78%). Bote afegeix transport i logística (126%).
Obra i servei
Són els treballadors que abans de gener eren contractats massivament amb la modalitat d'obra i contracte, prohibit amb la reforma laboral, i ara mitjançant el fix discontinu o fins i tot amb un indefinit per ser acomiadats al cap de poc temps. De fet, el 7%, unes 40.000 persones, de les indefinides (sense especificar si són fixos discontinus o indefinits purs) empleades al novembre van firmar més d'un contracte el mes, segons Randstat. Una fórmula que no agrada en el Ministeri de Treball, per la qual cosa a l'estiu va iniciar una campanya d'inspecció específica per a fixos discontinus. Però el fix discontinu, a més d'"heretar" els anteriors contractes d'obra i servei, també ha acollit la modalitat de temps parcial indefinit com explica Felgueroso.
Ara bé, el fix discontinu també s'ha començat a firmar en activitats amb una estacionalitat i continuïtat real que no l'utilitzaven abans de la reforma. En concret, els treballadors d'ensenyament que solen ser contractats al setembre i acomiadats al juny abans firmaven contractes per obra i servei i ara són fixos discontinus. Similar cas és la construcció que abans comptaven amb un contracte específic, eliminat amb la reforma. Això explica que a novembre, els afiliats en alta de la construcció fixos discontinus s'hagin multiplicat per sis (de 5.625 fa dotze mesos a 340.040) i educació hagi doblat amb escreix (de 67.300 a 149.200).
El paper de les ETT
Les ETT, com Adecco i Randstad, han jugat una gran basa en la transformació del perfil a causa del paper que els ha donat la reforma laboral. Felgueroso assenyala que a l'agost el 30% dels nous treballadors estaven contractats per aquestes empreses. El novembre, dels afiliats en actiu, alguna cosa més de 120.000 estaven amb les ETT com assenyala Valentín Bote, majoritàriament reciclats d'obra i servei i del temps parcial indefinit.
En aquest cas, són les pròpies ETT les que fan el contracte de fix discontinu al treballador que després es va cedint a diferents empreses per cobrir "necessitats temporals equivalents als contractes temporals", diu Blasco. Però el seu negoci consisteix a encadenar uns clients amb els altres, requalificant el treballador si és precís, a fi de tenir-lo ocupat el màxim de temps sense enviar-lo a l'atur. Els fixos discontinus contractats per aquestes empreses es registren en l'epígraf de Serveis Auxiliars que ha crescut un 216%, de 39.640 afiliats actius el novembre de 2021 a 125.340 aquest any.
El màxim de dies
Perquè el que "interessa a aquests treballadors no és el tipus de contracte que firmen, sinó els dies de treball real que les ETT proporcionen a l'any", assenyala Bote. Ara bé, aquestes empreses només estan autoritzades a cedir als seus treballadors per a funcions temporals i no estructurals de caràcter estacional. Això sí ho poden fer les subcontractes, que també han substituït el contracte d'obra i servei pel de fix discontinu, encara que l'organització del treball va a càrrec de la subcontracta i no de l'empresa clienta. En cas de ser així, seria una cessió il·legal de treballadors.
Al voltant del fix discontinu s'ha generat una polèmica ja que el PP ha acusat el Govern d'estar maquillant les dades de l'atur. S'han basat en la tesi de Fedea que ha creat un nou índex que denominen "atur efectiu" en entendre que molts dels treballadors amb aquest contracte són en realitat parats perquè la relació que mantenen amb la seva empresa no és realment el d'un fix discontinu, sinó d'un temporal encobert. Al novembre, Fedea sumava, els 2,88 milions d'aturats registrats en el Sepe 575.000 fixos discontinus que segons l'opinió de Felgueroso, ja que estan fets servir poques hores o dies continuen buscant de forma activa una ocupació, la qual cosa a la pràctica els converteix en "aturats reals".
Una polèmica alimentada per les dades dels fixos discontinus apuntades al Sepe en els períodes d'inactivitat (encara que no computen com aturats) que no permeten conèixer el temps que passen entre treball i treball i altres detalls. Una millor aproximació permet els d'afiliació a la Seguretat Social, encara que en aquest cas es limiten als treballadors en alta laboral, els que estan realment treballant que al novembre eren 853.345.
Pocs en actiu
El contrast entre els 2,2 milions d'aquests contractes que, segons el Ministeri de Treball, s'han firmat des de l'entrada en vigor de la reforma laboral i els 850.000 que treballaven al novembre dona una pista de la poca eficiència dels nous contractes. Analitzant les altes es constata que els treballadors que realment estaven treballant doblaven als de novembre de 2021, en concret n'han passat de 389.516 a 853.345, un 119%.
Amb aquestes dades es constata que el perfil s'ha rejovenit, doncs de les 463.830 persones noves que treballaven el novembre amb aquest contracte, el 41% (190.070) tenien menys de 30 anys i el 53% (246.979) menys de 34. Un gran canvi, ja que el novembre de 2021, els menors de 30 anys eren només el 15% dels treballadors amb aquesta modalitat. No en va, els treballadors entre 16 i 19 anys, han passat en dotze mesos de 3.322 a 26.823; és a dir, s'han multiplicat per vuit; els de 20 a 25 anys per cinc; els de 25 a 29 per 3,3 i els de 30 a 34 per 2,5 vegades.
Un altre gran canvi és la reducció de gènere. Abans de la reforma, el 66% d'aquests contractes requeien sobre dones i ara, el 59%. No obstant això, encara que la presència de dones continua sent més gran en tots els trams d'edat, el seu pes s'ha reduït especialment en els de més edat.