Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb Pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA en castellà i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.
Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com va la setmana? Espero que millor que al protagonista de Temps moderns, la pel·lícula dirigida i interpretada per Charles Chaplin el 1936. Argumenta l'economista Jan Eeckhout al seu provocador i documentat llibre La paradoxa del benefici (Universitat Pompeu Fabra, 2023) que els temps moderns d'avui no difereixen tant dels de Chaplin, on un treballador ben format i capacitat guanya, com a tècnic sènior d'IT, un salari sorprenentment baix, mentre la seva empresa matriu -la que sigui- ingressa enormes beneficis i aconsegueix un valor a la borsa sense precedents. Ve això a tomb arran del fòrum de Davos de fa uns dies, on més de 250 megarics han demanat als governs que els apugin els impostos per fer front a la desigualtat (total, no alterarà en gran manera la seva qualitat de vida ni perjudicarà els seus fills, argumenten) mentre el president espanyol, Pedro Sánchez, ha carregat contra les polítiques neoliberals. Ja a Espanya, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha aprofitat l'ocasió per proposar de pujar la càrrega fiscal als elevats salaris dels alts executius. Campanyes de màrqueting i focs d'artifici al marge, el que sí que hauria de fer reflexionar a tots els governs i empreses d'Espanya és l'últim estudi de la Fundació BBVA i l'Ivie - Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques segons el qual la productivitat a Espanya s'enfonsa un 7,3% en el que portem de segle. En el mateix període, Alemanya ha crescut un 11,8% i els Estats Units un 15,5%. Aquesta debilitat es tradueix en un fre en el creixement del PIB per habitant i amplia la bretxa amb els països que sí que milloren: la distància entre Espanya i la UE-27 en renda per habitant ha crescut del 2,4% el 2000 al 14,4% el 2022. Temps moderns? De veritat?
La meva selecció setmanal
1. Un dels mals de l'economia d'avui, sosté Eeckhout, és el poder que acumulen les grans companyies, com Amazon o Google Cloud, entre moltes d'altres. Precisament un emprenedor barceloní de 19 anys, Álvaro Pintado, vol competir contra aquests gegants i juntament amb el seu soci, Alexander Baikalov, van crear en 2022 hello.app, una plataforma d'arxivament de dades descentralitzat perquè no siguin les grans corporacions les propietàries de les teves dades. Pintado li ho ha explicat a la Sara Casas Bertran com si fos un puzle. "La gent puja una foto a Instagram, unes dades compromeses o un document i aquests van a un sol espai, sigui Google Cloud, Amazon o el que sigui. Si un hacker volgués accedir-hi, va al servidor i els aconsegueix. Nosaltres trenquem la fotografia, el text o el document en mil trossos, i cada tros va a un node, per la qual cosa és impossible reconstruir-los". Hello.app aspira a convertir-se en unicorn (empresa valorada en 1.000 milions de dòlars) en menys de tres anys.
2. No hi ha dubte que una de les claus per al desenvolupament econòmic i la millora de la productivitat és la formació. María Jesús Rodríguez, economista de Funcas, comparteix aquesta preocupació en aquesta entrevista amb Germán Aranda Millán. "No és propi d'un país desenvolupat, com Espanya, l'elevat percentatge de població activa amb un nivell de formació molt baix, gaire inferior a la secundària completa." Voilà. En paral·lel, tenim massa universitaris i pocs professionals. Rodríguez toca diversos temes molt interessants, la veritat.
3. Parlant de formació, si la setmana passada destacava els llocs de treball que estan en auge, avui remarco les habilitats i les competències professionals més buscades. Des de soft skills fins a estratègia, lideratge de projectes, sostenibilitat i... per descomptat, habilitats tecnològiques. Pots consultar-ho aquí.
4. Fa un parell de setmanes, el govern espanyol i els sindicats van firmar un augment del salari mínim professional (SMI) del 5%. Bé. La pregunta que molts perceptors d'aquest ingrés s'han d'estar fent és si hauran de presentar la declaració de renda l'any que ve. L'Executiu ha anunciat que elevarà el mínim exempt per evitar un prejudici fiscal, però la resposta és que depèn de les circumstàncies familiars. En aquest enllaç trobaràs més informació sobre l'esborrany de la norma.
5. Seguim amb economia de butxaca: si tens una hipoteca i la vas firmar abans de 2019, recorda que tens menys de tres mesos per reclamar al banc les despeses de constitució, el registre o el notari, ja que no sé si recordes que una sentència del Tribunal Suprem els va considerar abusius. El termini per a reclamar expirava avui, 23 de gener de 2024. Però l'aturada que hi va haver als jutjats durant 2020 amb motiu de la pandèmia ha permès que el termini s'ampliï fins a 14 d'abril, menys de tres mesos. Ho explica Cristina Hidalgo.
6. Acabo amb la nissaga empresarial de Josep Maria Casas. Aquesta setmana explica com Isak Andic està planificant la successió a MANGO, companyia que aquest any celebra el seu 40 aniversari, entre els seus fills i fitxatges externs.
Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.
Gràcies per informar-te en ON ECONOMIA i una abraçada!
Serafí del Arco
PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.