Les empreses de la cadena alimentària estaran obligades a disposar d'un pla per prevenir les pèrdues i el malbaratament d'aliments, segons preveu el projecte de llei per minimitzar aquest problema que s'està tramitant en el Congrés dels Diputats i que s'espera que entri en vigor a començaments de l'any vinent. Aquesta normativa també preveu que les empreses arribin a acords per donar els seus excedents sempre que sigui viable.

Un altre dels aspectes que inclourà la llei, si no es modifica l'actual projecte durant el tràmit parlamentari, és la jerarquia de prioritats per al destí dels aliments, amb el consum humà en primer lloc a través de la donació o redistribució. En els següents esglaons, es contempla la transformació dels aliments i, quan no siguin aptes per al consum humà, la preferència d'ús serà l'alimentació animal, la fabricació de pinsos i, finalment, l'obtenció de compost i biocombustibles.

El projecte de llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari està en fase de negociació parlamentària després de la presentació de 278 esmenes, amb tres mesos de marge abans de la seva entrada en vigor prevista per al gener de 2025.

En el marc del dia mundial de conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d'aliments, que se celebra aquest diumenge, el portaveu d'Alimentació del grup socialista en el Congrés, Sergio Matos, va assenyalar a Efe que actualment estan negociant el contingut amb tots els partits. La intenció és debatre'l en comissió a l'octubre, abans d'elevar-lo al ple de la cambra baixa i d'allà al Senat, amb l'objectiu que el text surti aprovat a finals d'any.

"Aquesta llei va estar a punt de ser aprovada en l'anterior mandat i va quedar paralitzada per la convocatòria electoral. Hi havia bastant consens i ara en alguns casos s'han presentat una altra vegada esmenes semblants, motiu pel qual la resposta del Ministeri és molt semblant. Desitjo que, més enllà d'alguna tibantor, surti aprovada", va afirmar Matos. Considera que algunes parts no es poden tocar perquè depenen dels pressupostos de l'Estat.

En línia amb la UE

El projecte de llei contra el malbaratament alimentari ha trigat a torna-ser a posar en marxa en espera que tirés endavant una nova norma europea. El Consell de la UE i el Parlament Europeu han de negociar encara el text sobre la proposta legislativa que va fer el 2023 la Comissió Europea.

Els països han acceptat de moment fixar objectius vinculants per reduir el malbaratament alimentari, que suposa 131 quilos per habitant a l'any i representa un cost total de 132.000 milions d'euros, segons dades d'Eurostat.

El Consell vol que el 2030 es rebaixi el malbaratament en un 10% en processament i manufactura, com proposava la Comissió, però per sota del 20% que vol l'Eurocambra, i un 30 % per càpita al comerç minorista, restaurants, serveis d'aliments i llars, davant el 40% que reclama el Parlament Europeu.