Tanca el mes de novembre amb una clara divisió als mercats d'accions. L'eufòria es manté intacta en Wall Street amb nous màxims històrics i pujades superiors al 5% als seus principals índexs, mentre que Europa (tret d'Alemanya), la Xina i el Japó reben amb caigudes el triomf electoral de Donald Trump per les contínues amenaces a la pujada d'aranzels. L'últim capítol es va produir aquesta mateixa setmana quan Trump va amenaçar d'imposar aranzels del 25% a les importacions del Canadà i Mèxic, i un 10% addicional a les de la Xina. La reacció immediata va ser un enfortiment del dòlar i nous màxims a l'índex S&P 500.

La passada setmana, encara que talla als Estats Units per la festivitat del Dia d'Acció de Gràcies, ha estat molt intensa. Les dades esperades, com els indicadors de preus del consum privat als Estats Units i l'IPC a la Unió Europea, van complir les previsions, pujant dos i tres dècimes respectivament fins al 2,3%. Tanmateix, això no va impedir una relaxació en les rendibilitats dels bons nord-americans, que va encomanar a la resta de bons europeus. En paral·lel, el nomenament d'un secretari del Tresor amb un perfil moderat, juntament amb la publicació d'indicadors europeus com l'IFO i la confiança del consumidor a Alemanya, que van mostrar nova debilitat, van pressionar els bons. També va influir l'anunci d'una treva entre Israel i Hezbol·là, la qual cosa va reduir la tensió geopolítica i, amb això, la prima de risc.

França continua sent el focus de preocupació als mercats de bons. La inestabilitat política i els dubtes sobre la seva capacitat per controlar el dèficit han elevat la seva prima de risc a màxims no vistos des de la crisi financera de 2012, assolint en algun moment 89 punts bàsics, encara que ara se situa entorn de 82, per sobre de la prima espanyola i fins i tot de la grega. El petroli es va mantenir pla i ferm per sobre dels 72 dòlars el barril, mentre el bitcoin continua molt volàtil i ensopega amb la barrera dels 100.000 dòlars. Va acabar en els 96.793 dòlars.

Agenda de creixement

El començament de la setmana destacarà per la publicació del PMI manufacturer del Regne Unit i de l'Eurozona de novembre, en el seu cas la dada preliminar s'ha situat en 45,2 punts. A més, també es coneixerà el PIB d'Itàlia en el tercer trimestre. D'altra banda, es farà pública la taxa d'atur de l'Eurozona i d'Itàlia a l'octubre. L'endemà, el dimarts 3 i com a única dada destacarà l'evolució de l'atur registrat del nostre país el mes de novembre, segons recullen els experts de Self Bank.

L'equador de la setmana se centrarà en la lectura final del PMI compost de l'Eurozona de novembre, reflectint la seva dada preliminar un descens fins a 48,1 punts i del Regne Unit. D'altra banda, coneixerem l'índex de preus de producció de l'Eurozona del mes d'octubre. Dijous l'atenció se situarà en les vendes minoristes a l'Eurozona d'octubre i en les comandes de fàbrica a Alemanya, clau per avaluar el clima de la indústria de la primera potència europea davant del context de tancaments anunciats. Addicionalment, la jornada també destacarà per l'evolució de la producció industrial de França i d'Espanya a l'octubre, i per l'índex dels preus d'habitatges de l'INE a Espanya.

Al final de la setmana, es coneixeran nombroses dades rellevants, com el de la producció industrial i la balança comercial d'Alemanya, així com la balança comercial de França i les vendes menudistes d'Itàlia del mes d'octubre. En aquesta jornada el focus se centrarà a la publicació de la taxa d'atur i del PIB de l'Eurozona en el tercer trimestre, després d'incrementar-se de 0,2% intertrimestral en el segon.

Els Estats Units començaran la setmana amb la publicació del PMI manufacturer (48,8 punts en el seu registre preliminar) i l'ISM manufacturer del mes de novembre, després de situar-se en 46,5 punts a l'octubre. Després de l'absència de dades dimarts, en l'equador de la setmana es publicaran nombroses dades rellevants. Com cada setmana, coneixerem, les sol·licituds setmanals d'hipoteques, i la publicació del PMI compost de novembre, després de situar-se en 54,1 punts anteriorment. També destacaran les dades sobre les comandes de fàbrica i les comandes de béns duradors d'octubre. A més, ens centrarem en la publicació de l'ISM no manufacturer de novembre que va registrar un increment fins i tot 56,0% a l'octubre, i en l'evolució de l'enquesta d'ocupació ADP del mes de novembre, i al Llibre Beix de la FED.

Dijous, destacarà per la publicació de les peticions setmanals de prestació d'atur i per la balança comercial el mes d'octubre. L'endemà i per acabar la setmana, es publicarà la lectura preliminar de l'índex de confiança de la Universitat de Michigan de desembre, i serà especialment rellevant l'informe d'ocupació d'EE. UU. del mes de novembre per establir l'evolució del mercat laboral en l'últim tram de l'any. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com Salesforce, Dollar Tree, Kroger entre d'altres.