El Govern va anunciar ahir dijous la publicació de la convocatòria de subvencions per ajudar a pagar el lloguer a persones d'entre 35 i 64 anys, d'una banda, que comença el 10 de març, i a qui tingui 65 anys o més, per l'altra, amb termini ja obert. El pressupost disponible és de 39 milions d'euros. Són ajuts, va explicar la consellera Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, que "estan destinats a persones que no es troben en risc imminent d'exclusió, però que necessiten un ajut per poder continuar residint en l'habitatge on viuen". "Per tant, són una eina per a prevenir el risc d'exclusió residencial de les famílies amb menys recursos", va afegir. 

Electrònicament, els ajuts es poden demanar al web https://habitatge.gencat.cat/ajutlloguer. Els models impresos es poden obtenir a https://habitatge.gencat.cat/ca/inici/ i a l'Oficina Virtual de Tràmits (https://web.gencat.cat/ca/tramits). 

Presencialment, es poden presentar a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, a la seu de l'entitat administradora de l'habitatge en el cas d'habitatges públics i a les borses que formen part de la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social o a les oficines locals d'habitatge, que col·laboren mitjançant un conveni amb l'Agència.

Els ajuts no són una quantitat fixa, sinó que s'adapta a l'esforç que suposa per a cada persona el pagament del lloguer en funció dels ingressos, amb un màxim de 200 euros i un mínim de 20 euros al mes. 

El termini per a presentar-ho és el 21 de març de 2025  a les 14 hores per als que tinguin més de 65 anys. Comença el 10 de març i va fins a l'11 d'abril a les 14 hores per a les persones amb entre 36 i 64 anys. 

Els joves de menys de 36 anys tenen un ajut a joves per una partida diferent i encara no s'ha obert la darrera convocatòria. 

L'atorgament dels ajuts no atén requisits salarials o d'ingressos, és a dir, no hi ha un màxim d'ingressos per rebre l'ajut, sinó que s'anirà ajustant en funció de peticions i pressupostos disponibles.

El que sí que fixen els ajuts és un màxim de pagament de lloguer. És a dir, són ajuts destinats a qui paguin una quantitat limitada de lloguer, que es diferencia segons l'àmbit territorial. 

Les persones que visquin a l'Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental rebran ajuts si paguen fins a 900 euros de lloguer). 

A la resta de la demarcació de Barcelona, el topall per rebre ajuts és 650 euros. 

A Girona, 750 euros. 

A Lleida, 600 euros. 

A Tarragona, 700 euros. 

A Terres de l'Ebre, 600 euros.  

Les famílies nombroses, monoparentals o que tinguin algun membre amb discapacitat, l'import màxim serà de 900 euros a tot el territori català. 

Els ajuts també estaran disponibles per a persones que lloguin habitacions per un import de fins a 450 euros a l'Àrea Metropolitana. 

A la resta de la província aquesta quantitat ha de ser de 350 euros o inferior. 

A Girona, el màxim que pots pagar per rebre l'ajut són 400 euros per una habitació. 

A Tarragona, 350 euros. 

A Lleida i Terres de l'Ebre, el topall són 300 euros per compartir pis. 

L'òrgan responsable de la convocatòria és l'àrea d'Ajuts Socials a l'Habitatge, mentre que la competència per atorgar-les és l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que tindrà sis mesos per resoldre la subvenció. 

La resolució es publicarà en llistats que seran públics al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (e-tauler) (https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1) i al web habitatge.gencat.cat (https://habitatge.gencat.cat). 

Es poden presentar recursos contra les resolucions concedides.