L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) es mostra més optimista que el govern de Pedro Sánchez sobre les previsions de creixement d'Espanya. Així, la OCDE ha tornat a revisar a l'alça les seves previsions de creixement, en particular per a aquest any fins al 3%, per sobre fins i tot del que calcula el govern espanyol, de manera que serà el segon més alt de tots els països membres i superarà clarament la mitjana de l'eurozona, que se situarà en el 0,8%.

Al seu informe semestral de perspectives publicat aquest dimecres, la OCDE assenyala que la demanda interna serà el factor que tiri del carro de l'economia espanyola i eleva també les seves prediccions de creixement per a 2025 fins al 2,3%, mentre calcula que el 2026 serà del 2%.

Al seu informe de maig, la OCDE havia calculat que la progressió del producte interior brut (PIB) seria de l'1,8% el 2024 i del 2% el 2025, i ja havia corregit al setembre aquestes xifres per apujar-les al 2,8% i al 2,2%, respectivament. Així, el conegut com el 'club dels països desenvolupats' és més optimista per a aquest any que el govern espanyol, que ha anticipat un increment del PIB del 2,7%, encara que pel 2025 espera un 2,4%. En realitat, la OCDE està alineada amb les xifres de l'informe de les perspectives de tardor de la Comissió Europea, amb les quals coincideix tant per a aquest any com per al vinent.

Sobre les seves raons, en primer lloc hi ha el fet que la pujada de l'activitat en el tercer trimestre ha superat les expectatives gràcies al consum públic i privat, de la mà d'un augment de l'ocupació (un 1,7% en termes interanuals, amb una taxa d'atur que va baixar a l'11,2% de la població activa) i dels salaris reals. A més, també subratlla que la inflació s'ha reduït a l'1,8% l'octubre, gràcies a la caiguda dels aliments, el combustible i l'electricitat.

Al seu document, la OCDE assenyala que les inundacions de València han causat pèrdues de vides humanes i de capital físic, però no dona una avaluació concreta de l'impacte econòmic, més enllà de recordar que l'executiu ha anunciat un paquet d'ajuts per a les zones afectades del voltant de l'1,1% del PIB, en un 30% amb fons garantits. De fet, precisa que resulta incert aquest impacte sobre el dèficit fiscal, en la mesura que això dependrà del volum de l'ajuda sol·licitada i del calendari dels reemborsos.

La OCDE no creu que l'atur baixi tan ràpid com preveu l'executiu espanyol (el deixa en el 10,5% de mitjana el 2026 i no en el 9,7%), però sí que dona per bons els seus pronòstics sobre el dèficit, que del 3% del PIB aquest any s'hauria de reduir al 2,5% el 2025 i al 2,1% el 2026.

Recomanacions

Sobre aquesta qüestió, el seu missatge és que resulta "crucial" l'aplicació efectiva del pla de consolidació fiscal per complir les regles europees, posar el deute públic en una trajectòria descendent i alliberar recursos per a les futures despeses prioritàries, en especial davant de l'envelliment demogràfic. Per a això, les seves recomanacions són ampliar la base impositiva de l'IVA, més impostos mediambientals i una eficiència més gran de la despesa pública.

La OCDE fa referència a una de les paradoxes del mercat laboral espanyol, per les dificultats de moltes empreses per trobar treballadors amb certes qualificacions que conviuen amb un alt nivell d'atur. La seva recepta, que a més contribuirà a incrementar la productivitat, és ajustar els programes educatius amb les demandes d'aquest mercat laboral.