La OCDE és més optimista que el govern espanyol, que aquesta setmana ha revisat a l'alça les seves previsions de creixement per a aquest any al 2,7%, i creu que el seu PIB pujarà un 2,8%, el segon més gran de tots els països membres, només per darrere de Turquia.
Al seu informe interí de Perspectivas publicat aquest dimecres, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) corregeix a l'alça la previsió que havia fet el maig en un punt percentual, la més important d'aquest grup de països que també pertanyen al G20. De fet, el 2,8% que augura per a 2024 a Espanya quadruplica el del conjunt de la zona euro, llastada en particular per Alemanya, que es quedarà en un creixement anèmic del 0,1%, i duplicarà amb escreix els altres dos grans socis de la moneda única que són Itàlia (0,8%) i França (1,1%).
Amb aquesta revisió a l'alça, Espanya també es col·locarà en ritme d'expansió per sobre dels Estats Units (2,6%) o Corea del Sud (2,5%) i només la superarà Turquia (3,2%) entre els grans de la OCDE.
Aquesta mateixa situació es repetirà l'any vinent. Els autors de l'informe anticipen que el PIB d'Espanya pujarà un 2,2%, dues dècimes més del que havien estimat al maig. En aquest cas, el govern espanyol es mostra més optimista, amb la seva previsió del 2,4%.
En qualsevol cas, el creixement d'Espanya tornarà situar-se per sobre de les altres grans potències del món desenvolupat que són els Estats Units (1,6%), el Japó (1,4%), Corea del Sud (2,2%) o els seus socis europeus Alemanya (1%), França (1,2%) i Itàlia (1,1%) i l'única excepció tornarà a ser Turquia (3,1%).
No obstant això, la progressió del PIB espanyol no assolirà el ritme que s'espera per al món en el seu conjunt (3,2% tant aquest any com el vinent), ni per al G20 (3,2% i 3,1%, respectivament), en el qual també estan inclosos algunes de les grans potències emergents com la Xina, l'Índia o el Brasil.
La OCDE creu que la inflació a Espanya serà aquest any de mitjana el 3%, superior a la de gairebé tots els altres membres que també formen part del G20, amb l'excepció de Mèxic (4,5%) i, sobretot de Turquia (56%), i en particular netament més elevada que la de la zona euro en el seu conjunt (2,4%).
La situació és molt diferent si el que es considera és la inflació subjacent, que no té en compte els elements més volàtils que són l'energia i els aliments, ja que el 2,6% d'Espanya el 2024 és inferior a la de l'eurozona en el seu conjunt (2,8%) i fins i tot a la dels Estats Units (2,7%).
Els autors de l'informe destaquen que Espanya és un dels països del G20 en els quals més poder adquisitiu han guanyat els salaris des del quart trimestre de 2019, és a dir, des d'abans que esclatés la pandèmia de la covid. A Espanya els salaris reals han augmentat en aquells quatre anys i mig una mica més del 2,5%, i només tenen xifres més favorables els Estats Units i, sobre tot, el Brasil.
La OCDE fa una anàlisi comparativa entre els països del G20 de les traves reglamentàries que tenen per a la competència als mercats de béns i serveis, i que constitueixen un obstacle per a l'augment de la productivitat i de la inversió, que són claus ateses les perspectives de creixement modest que es presenten. Espanya és un dels més oberts en el cas del mercat de productes, només per darrere del Regne Unit i França, però tanmateix se situa al furgó de cua en els serveis, únicament per davant de Corea del Sud i Turquia. A més, la situació allà s'ha deteriorat lleugerament entre 2018-2019 i 2023-2024.