L'ocupació indefinida s'ha convertit en la gran estrella de la reforma laboral. Entre gener i abril s'han firmat 2,1 milions de contractes indefinits, la qual cosa suposa que, de cada 100 persones que han trobat una feina en el primer quadrimestre d'aquest any, 44 han firmat una feina fixa, davant de 56 que n'han aconseguit una de temporal. “L'estabilitat en l'ocupació està ja fora de tot dubte”, va assenyalar aquest dilluns el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, durant la presentació de les dades de l'atur d'abril. Tanmateix, el nombre de contractes firmats el mes passat dona un increment dels contractes temporals i un descens dels indefinits.
Preguntat si hi ha preocupació per l'augment de la temporalitat, Pérez Rey ha assenyalat que no estan preocupats i va a l'efecte calendari de la Setmana Santa per explicar aquest increment de la temporalitat i treu importància a aquest descens del pes dels contractes indefinits: “el realment destacat és que segueix per sobre del 44% dels contractes firmats, una cosa absolutament impensable abans de la reforma laboral”.
Certament, es produeixen fortes diferències si es comptabilitza exclusivament el mes d'abril. Així, van ser indefinits el 48% dels contractes firmats l'abril de 2022 (Setmana Santa va caure a mitjans d'aquell mes); ja el passat 2023 (Setmana Santa, a començaments d'abril), es va reduir al 45% dels contractes firmats aquell mes i aquest any (Setmana Santa, a finals de març), descendeix un altre punt, al 44%. A més, l'abril de 2024 ha augmentat la contractació temporal, explicat des del Govern espanyol per la forta estrebada del turisme. Tanmateix, si s'analitza en el conjunt el primer quadrimestre —que deixa fora l'efecte de Setmana Santa—, els registres de contractes al Sepe posen de manifest que la feina indefinida està perdent força.
75.500 d'indefinits menys
Així, entre gener i abril s'han signat 75.500 contractes indefinits menys que en el mateix període de 2023, la qual cosa significa una caiguda d'un 3,5%. No obstant això, es tracta d'un descens mínim si es té en compte que en aquest quadrimestre s'han registrat 2,09 milions de contractes indefinits, la qual cosa suposa el 44,4% del total de tots els firmats en aquests quatre primers mesos de l'any. Al contrari, en el mateix període s'han firmat 2,62 milions de contractes temporals, la qual cosa suposa un increment de l'1,2% respecte al primer quadrimestre de l'any passat, amb 31.500 contractes temporals més que en els quatre primers mesos de l'any passat. D'altra banda, el 2024 s'han firmat 42.400 llocs de treball menys, sobre un total de 4,71 milions, respecte a 2023.
Jesús Cruz Villalón, catedràtic de dret laboral de la Universitat de Sevilla, assenyala la caiguda de l'ocupació indefinida i l'increment de la temporal, “val la pena destacar-ho, encara que sigui per dir que sembla que s'està produint un canvi, malgrat que és aviat per saber-ne les causes i si serà un fet amb continuïtat en el futur”. No obstant això, l'expert laboral assenyala que per les dades de percentatge de temporalitat és més fiable l'enquesta de població activa (EPA), “que fins ara no han detectat canvis”. Cruz Villalón interpreta amb cautela les dades que dona l'estadística de contractes del SEPE: “Sens dubte, sembla que el percentatge més important d'increment de l'ocupació a l'abril es troba en l'hostaleria, connectat amb l'inici de l'activitat turística, i això pot explicar el creixement de la contractació temporal”. Respecte al conjunt del primer quadrimestre, apunta que la caiguda de la feina fixa i l'augment del temporal es podria explicar per la composició sectorial, amb un pes més gran del turisme, respecte a l'any passat.
Estabilització dels indefinits
Miguel A. Malo Ocaña, professor d'Economia Aplicada de la Universitat de Salamanca i un dels experts més importants en el mercat laboral, resta importància a la caiguda dels indefinits i l'augment dels fixos des de començament d'any. “No veig res estrany en aquests percentatges. Els indefinits no poden continuar creixent sempre com després de la reforma, i per això el flux de nous indefinits tendirà a estabilitzar-se a la baixa (veurem fins on exactament). Quant als temporals, si s'agafa el primer trimestre, la variació acumulada va ser del -2,55% (i això que tota la Setmana Santa va caure al març), per la qual cosa tampoc no sembla que hi hagi aquí una tendència clara. De la mateixa manera que amb els indefinits, haurà d'estabilitzar-se en algun punt el flux de nous temporals”. Una tesi que defensa Pérez Rey, que matisa que els contractes indefinits no podran mantenir els ritmes d'aquests dos primers anys de la reforma laboral.
Una opinió compartida per Marcel Jansen, professor d'Economia de la Universitat Autònoma de Madrid, que resta importància a la disminució dels contractes indefinits aquest any i a l'augment dels temporals. “Els efectes em semblen petits i poden tenir mil explicacions. Entre ells, un possible desig de comprar una mica de temps per part de les empreses, atès l'elevat nivell d'incertesa al nivell internacional. Qui sap?”, comenta. Florentino Felgueroso, investigador de Fedea, que considera que és aviat per establir un possible canvi de tendència, especialment amb les dades d'un mes d'abril, sempre especial per l'hostaleria. “La ràtio fixos/temporals continua sent bo”, conclou.
Malo Ocaña també ressenya que comparant els fluxos de contractes temporals i indefinits a llarg termini, no veu que “res estigui canviant de manera clara, més enllà del que semblen uns valors una mica més baixos d'indefinits, però tampoc no es veu una alça clara de temporals”. Quant a la ràtio de contractes temporals sobre contractes indefinits, “va baixar molt ràpidament, des dels valors previs a la reforma, entre 6 i 11 contractes temporals per cada 1 indefinit, a valors entre 1 i 2 temporals per cada indefinit després de la reforma. I allà segueix”.