L'oferta de lloguers de temporada va créixer un 55% d'abril a juny, en el segon trimestre de l'any, fins a representar el 13% de l'oferta del mercat. Mentre que la de lloguers permanents es va reduir un 17% en el mateix període, segons la informació que maneja el portal immobiliari Idealista a través de les seves pròpies dades.
A Barcelona, el 42% dels habitatges que s'ofereixen ho fan per a lloguer de temporada. A continuació se situa Sant Sebastià (34% del total); Badajoz (21%) i Girona (20%), seguides de prop per Cadis (19%), Madrid (16%) i València (15%), segons recull EFE. També amb un pes igual o superior al 10% de l'oferta estan Santander (14%); Palma (13%); Tarragona (12%); Màlaga (11%) i Bilbao (10%).
Al contrari, a les zones menys tensades aquesta modalitat temporal és pràcticament inexistent, ja que a dues capitals el pes de la mateixa sobre el mercat ronda el 0%. Es tracta de les ciutats d'Ourense i Melilla. Amb l'1% es troben les capitals de Ciudad Real, Lugo, Zamora, Càceres i Albacete.
Les pujades més grans del lloguer de temporada
Entre els grans mercats, l'increment més gran de l'oferta de temporada es dona a Màlaga, que compta amb un 99% més que fa un any, seguit per Bilbao (73%); Palma (72%); València (70%); Sevilla (63%); Madrid (53%) i Barcelona (48%).
Tanmateix, els increments d'oferta més grans d'aquest tipus es donen a petits mercats on aquest fenomen era fins ara pràcticament inexistent i en els quals l'aparició de diversos anuncis ha provocat pujades molt pronunciades com en Badajoz (1956%); Pontevedra (800%); Múrcia (417%) o Osca (400%).
Els permanents, a la baixa
En paral·lel a aquests creixements, els lloguers de llarga estança continuen caient aquest últim any als principals mercats. El descens més gran es dona a Barcelona (45%), seguit per Sant Sebastià (32%); Sevilla (27%); Madrid (22%); Bilbao (22%); Alacant (8%) i València (6%). Entre la resta de ciutats, la caiguda més gran s'ha donat a Palència (-47%), Oviedo (-44%) o Valladolid (-35%).
Idealista, que suma més d'1,5 milions d'anuncis, insisteix en què les mesures adoptades en matèria de lloguer han traslladat l'oferta del lloguer permanent al lloguer de temporada, una fórmula legal, però que dificulta més l'accés a l'habitatge de les persones i les famílies més desfavorides en reduir-se l'oferta.
En aquest sentit, denúncia que les administracions continuen legislant en contra dels propietaris en comptes de buscar consensos i incentius que augmentin el parc d'habitatges.
El Ministeri d'Habitatge vol desenvolupar mitjançant un reial decret urgent l'article 3 de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) pel que fa als lloguers temporals, de manera que als contractes s'hagin d'acreditar i justificar els motius que porten a optar per aquest tipus de lloguer.
Aquests contractes també hauran de registrar-se a la plataforma que ha anunciat el Govern, que s'espera tenir llesta abans de 2025, on se centralitzaran les diferents modalitats de lloguer a través de plataformes, entre ells els de curta durada, turístics, d'habitacions o flotants.