Les ofereixis del Black Friday són realment descomptes? Aquest dubte sotja els consumidors cada any quan s'aproximen les setmanes del mes de novembre i l'últim divendres de novembre, el que es coneix com el dia de més descomptes de l'any -seguint la tradició americana. El 2024, la data serà divendres 29 de novembre. Els experts del sector comercial i del márquetin solen advertir que no totes les ofertes que es comercialitzen a les campanyes del Black Friday són veritables descomptes, perquè algunes marques i establiments inflen el preu dels productes anteriorment a la data i després els apliquen una rebaixa, per tant, continua sense ser un veritable ofertón.

El més convenient seria ser previngut i disposar dels preus amb anterioritat a les ofertes d'aquells productes en què estiguem interessats. Visitar botigues, buscar a les xarxes, seguir les plataformes online d'alguns establiments... tot és vàlid i aconsellable. L'objectiu és trobar la gran oportunitat de compra de l'any, amb el preu més barat. A més, s'evita el risc de fer compres impulsives que poden no ser rendibles.

I, entre les recomanacions, hi ha la possibilitat de trobar temps per visitar els millors webs i apps de comparació de preus. Com consumidors hem de saber què busquem i quina gamma de productes podem trobar. Partint d'aquest supòsit i centrant-nos en el que més ens interessi, podem visualitzar diversos comparadors.

Serveixin d'exemple alguns d'ells: Google Shoping, Idealo, Kelkoo, Dealsan, Keepa, Camelcamelcamel, ShopMania, Comparar.net, Twenga, Ciao, Ofertas.com, Chollometro, Honey o Verificador d'Ofertes. Són plataformes multimarca, amb una àmplia gamma de productes, i algunes d'elles permeten generar alertes perquè el consumidor sàpiga quan entra un producte al preu més baix. Cal revisar-les amb deteniment, ja que algunes fixen un preu per click, d'altres tenen eines de filtratge més concises que la competència, altres aplicacions per ordenar per preu, per venedor... Com a usuari, el millor és conèixer-les i posteriorment utilitzar-les.

Entrant en detall d'alguns d'ells, Ciao és un verificador molt popular entre la comunitat hispanoparlant a Espanya i a Mèxic; Chollometro recull ofertes de qualsevol botiga física o online i funciona de forma col·laborativa, ja que són els mateixos consumidors els que aporten dades sobre els descomptes; Camelcamelcamel se centra en els preus dels productes que comercialitza Amazon; Keepa, és similar a Camelcamelcamel, però també segueix els productes que es poden trobar en eBay; Dealsan, a més de cercador, mostra subhastes populars en eBay.

Idealo ha anat un pas més enllà i ha inclòs un comparador específic per a les ofertes de Black Friday que permet a més generar alertes sobre la seva evolució del cost del producte; Honey és una extensió gratuïta de navegador gestionada per PayPal, que busca descomptes i codis de cupó disponibles per a la teva cistella de la compra; Verificador d'Ofertes un web llançat per Minderest en el qual es pot rastrejar l'evolució de la gamma d'articles de grans venedors com El Corte Inglés, MediaMarkt o FNAC.

Si el que vols és anar de més barat a més car, posa el teu article al cercador de Twenga i ho trobaràs amb rapidesa; en canvi, si el més important per a tu són les característiques del que vols adquirir per decidir el preu/qualitat/prestacions, el teu lloc seria Comparar.net; a Kelkoo, a diferència d'altres eines, no podràs accedir a l'històric de preus del producte. Si vols que la recerca sigui gratuïta, millor no anar a ShopManía, és un comparador de preus que funciona amb un model de pagament per clic.