El servei d'oficines bancàries mòbils del Govern entrarà en funcionament a partir de la segona quinzena de setembre. Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha afegit que el servei començarà a les comarques gironines i s'anirà desplegant esglaonadament per tot Catalunya fins al desembre. L'objectiu és que arribi als 503 municipis que actualment no tenen oficina bancària a principis del 2025. Les dotze unitats mòbils estaran equipades amb un caixer automàtic, un conductor i un treballador i es garantirà que els usuaris comptin amb les mateixes prestacions que les que poden trobar en qualsevol sucursal. El servei el portaran a terme les entitats de Caixa Enginyers i Caixa Bank.
La Generalitat va anunciar fa més d'un any el pla per desplegar caixers automàtics o oficines bancàries mòbils als 503 municipis catalans que no disposen d'aquest servei. Una mesura que, segons ha remarcat Mas, preveu fer front al despoblament i a la reducció de recursos financers arreu del territori.
Pèrdua d'oficines bancàries
De fet, la consellera ha puntualitzat que des del 2008 Catalunya ha perdut el 73% de les oficines i que actualment el 54% dels municipis no en tenen. Amb la nova Banca Mòbil, el Govern assegura aprovisionar aquests serveis a totes les poblacions catalanes, sense tenir en compte el llindar poblacional. Per a fer-ho, l'executiu va obrir una licitació i va adjudicar el servei a CaixaBank i Caixa Enginyers, les dues entitats que oferiran el servei. Aquestes garantiran el pas dels vehicles un mínim d'un dia al mes a cada municipi. En el cas dels municipis de fins a 250 habitants, la unitat s'hi haurà d'estar un mínim de 30 minuts, i en les poblacions de més de 250 ciutadans, els vehicles hi hauran de romandre com a mínim una hora.
A més, el Govern ha creat un portal web per informar els usuaris sobre les prestacions de la banca mòbil, les entitats que prestaran el servei al seu municipi o els dies i hores en què els vehicles passaran, entre altres informacions. Serà un portal actiu que també comunicarà els incidents que es prevegin i la seva reprogramació. El secretari general del departament, Josep Maria Aguirre, ha assegurat que a partir d'ara els serveis financers arribaran "a tots els ciutadans" del país, i ha remarcat que l'objectiu no és oferir únicament un caixer automàtic, sinó "fer arribar el conjunt de serveis" a la població. "També permetrà revertir la pèrdua de prestació personal a aquells clients que setmanalment s'apropaven a les oficines", ha afegit.
Zones on s'ubicaran les oficines mòbils
De fet, CaixaBank prestarà el servei de banca mòbil a 503 municipis catalans que no compten amb sucursals d'entitats financeres i Caixa Enginyers amb 313. En aquestes poblacions sense oficines bancàries hi resideixen més de 307.500 persones i en alguns municipis i viuen menys de 100 persones.
La Generalitat ha distribuït el contracte en zones per cobrir tot el territori amb els itineraris de les furgonetes-oficines. Les comarques que compten amb un dèficit major de sucursals i caixers són l'Alt Empordà (amb 44 municipis sense servei), Osona (amb 26 poblacions), el Baix Empordà (24 municipis), Anoia (22), Priorat i Berguedà (21), Alt Camp i Noguera (18), Baix Camp i Segarra (17). El servei serà quinzenal o mensual, segons la població.