La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) ha alertat que el preu de la carn de pollastre podria arribar a triplicar-se pel consumidor. El motiu? La revisió normativa en matèria de benestar animal proposada per la Comissió Europea tindrà un fort impacte econòmic a les granges d'avicultura de carn, de porcí i cunícola.
En aquest sentit, des de la COAG han iniciat una ronda de contactes amb les autoritats comunitàries i espanyoles per presentar un informe d'impacte socioeconòmic de la revisió normativa. "Volem traslladar a les diferents administracions, tant estatals com europees, l'impacte de la modificació en la normativa de benestar animal i alertar del problema econòmic i d'abastament que pot generar. I alhora, mostrar als consumidors la realitat de la ramaderia a Espanya i les repercussions que tindria en la inflació del preu dels aliments per l'augment dels costos als ramaders", ha explicat el responsable de sectors ramaders de COAG, Jaume Bernis.
Prohibició de gàbies a les granges
En concret, els sectors cunícola, avícola i porcí de COAG han analitzat les possibles conseqüències de la nova Normativa Europea Reguladora del Model de Producció de Carn, de forma especial la referida a la prohibició de les gàbies a la producció de carn de conill, porc i pollastre.
"A COAG sempre hem considerat positives totes les iniciatives per millorar el benestar animal a la granja. Tanmateix, aquestes normes han d'estar basades en evidències científiques independents, que tinguin en compte l'impacte socioeconòmic de les mesures proposades i que consideri els riscos, costos i necessitats que implica l'eliminació total de les gàbies", ha subratllat Bernis. D'aquesta forma i respecte al sector avícola, l'organització agrària xifra en 140.000 euros el cost addicional per als productors d'ous. Mentre que en el cas de l'avicultura de carn, el preu de la carn de pollastre podria arribar a triplicar-se pel consumidor.
Impacte econòmic després de la normativa
L'impacte econòmic, a preus actuals, seria d'una baixada d'una tercera part dels ingressos per al granger i de la producció, la qual cosa repercutirà en un augment de preu desorbitat per a perjudici del consumidor, que suposadament hauria de pagar una tercera part més del que està pagant ara.
Respecte al porcí, l'informe mostra que per mantenir el cens en una granja tipus de 1.200 truges, les sales de part de 16 truges s'han de transformar per allotjar 12 truges com a màxim, la qual cosa suposa perdre quatre paridores per sala.
Així, s'hauria de construir una nau nova amb tots els components necessaris (ventilació, fontaneria, electricitat, accessoris, etc.) per allotjar 62 paridors i poder així mantenir el cens. El preu per paridor està estimat en 3.200 euros, per tant, la inversió que s'hauria de fer s'acostaria als 198.400 euros. Una quantitat a què cal sumar-li el preu de la remodelació de les sales de part actuals, per passar d'allotjar 16 truges a 12. El preu estimat d'aquesta remodelació és de 21.662 euros per sala, per la qual cosa la inversió total se situaria en els 324.932 euros que afegit al cost de la construcció de la nova nau per allotjar 62 paridors suposaria un cost total de 523.332 euros.
Finalment, la COAG ha precisat el cas del sector cunícola, molt castigat en l'actualitat. Malgrat ser un sector de poc volum econòmic, es caracteritza per generar economia a partir d'escassos recursos. En el seu cas, més del 95% de la producció es realitza en gàbies, per la qual cosa la potencial prohibició de la utilització de gàbies a la producció de conills per a carn tindrà una "extraordinària" repercussió en l'estructura productiva sectorial i en l'equilibri de la cadena alimentària del sector.
En cas d'aprovar-se aquesta normativa, cada granja perdrà entre un 40% a 50% de producció. "Per garantir la supervivència del sector, han de tenir-se en compte els tres pilars de l'agricultura sostenible (mediambiental, social i econòmic) per evitar que la producció desaparegui o es traslladi a tercers països amb normes menys exigents en benestar animal", ha indicat el responsable del sector cunícola de COAG, José Luis Santaclara.