La imatge més típica associada a les persones que comparteixen pis és la d'un jove estudiant que es muda de ciutat i que potser allarga la situació fins que vagi augmentant els seus ingressos o es vagi a viure amb la seva parella. Però aquest jove cada vegada és menys jove a Espanya, un país en què els joves s'emancipen als 30 anys i on l'edat mitjana de les persones que comparteixen pis és de 34 anys. El ventall d'edats entre capitals de província és ampli i va des dels 26 anys de mitjana dels qui comparteixen pis a Còrdova als 58 que tenen els qui comparteixen pis a Cadis, en un càlcul que Idealista fa entre qui posa l'anunci i qui lloga l'habitació. L'estudi del portal immobiliari xifra en un 34% el creixement d'habitacions en pis compartit l'últim any. Actualment, hi ha 31.000 habitacions compartides ofertes al portal. Segons el portal immobiliari, l'augment de l'oferta ha contingut la pujada de preus, que ha estat tan sols d'un 3%, fins als 350 euros de mitjana, també amb una àmplia diferència entre els 180 euros que es paguen a Ciudad Real i els 485 de Barcelona, capital amb el preu mitjà més alt per habitació en pis compartit d'Espanya.
A Girona, l'edat mitjana és de 32 anys i el preu mitjà és de 360 euros, un 6% més que l'any passat. A Tarragona, s'estan pagant 340 euros de mitjana per habitació, un 3% més que l'any passat, i la mitjana d'edat per compartir pis és de 33 anys. A Lleida trobem el preu més baix entre capitals catalanes, 290 euros al mes, un 6% més que l'any passat, però també l'edat més elevada, ja que qui comparteix pis té allà de mitjana 39 anys. A Barcelona, on l'edat mitjana és per sota de la mitjana estatal, 32 anys, els 485 euros que es paguen al mes per una habitació suposen una pujada del 8%, major també que la pujada general a Espanya.
Altres ciutats que destaquen per l'elevat preu de l'habitació de lloguer són Palma, Madrid, Donosti i Màlaga, juntament amb Barcelona les que estan per sobre dels 400 euros, clavats en el cas de la capital andalusa. A Palma de Mallorca, la més cara, el preu mitjà és de 475 euros, amb una gran pujada del 19% en relació amb l'any passat, i els qui lloguen a la capital de Mallorca tenen de mitjana 38 anys. A Madrid, els 450 euros que costa una habitació de mitjana suposen un 7% més que l'any passat i els qui lloguen tenen de mitjana 32 anys, mentre que a Donosti els 450 euros són un 2% menys del que costava l'any passat per a un perfil mitjà de 3 anys d'edat. És l'única capital de província on els preus han caigut, realitat que contrasta amb la pujada del 19% de Palma o d'Àvila, les més pronunciades de l'any.
Dels 26 anys a Còrdova als 58 de Cadis
Entre les capitals més barates on llogar, destaquen els 180 euros de Ciudad Real, que és un 3% més que el que pagaven l'any passat, i allà comparteixen pis persones amb una mitjana de 28 anys d'edat. Els 199 euros al mes de Badajoz i els 200 de Zamora, Lugo o Càceres són les quantitats més baixes que es paguen per compartir pis a les capitals espanyoles, menys que en Jaén, 220 euros, Albacete (230 euros) o Àvila (250), algunes de les ciutats que estan per sota dels 300, com també Lleó (350) Conca (260), Còrdova (260), la Corunya (280), entre altres.
Entre els llogaters que comparteixen pis amb edats més avançades, destaquen per sobre de la resta els 58 anys de mitjana de Cadis, on es paguen de mitjana 340 euros de lloguer, un 13% més que l'any passat, o els 44 de Vitòria, on es paguen 350 euros al mes de mitjana, un 6% més que l'any passat. Els més joves són a Còrdova (26 anys), Granada /27) i Salamanca, Ciudad Real, Sevilla i València, empatats a 28 anys.
L'augment de preu més pronunciat "a l'increment de preus de lloguers i euríbor, que ha provocat que famílies i jubilats necessitin compartir una habitació dels seus habitatges per completar els seus ingressos", si bé també "en haver-hi un nombre petit d'anuncis, les mitjanes poden pujar fàcilment". A Cadis, actualment hi ha 110 anuncis d'habitacions de lloguer, mentre que a Vitòria n'hi ha 90. Pontevedra i Palència també assoleixen els 40 anys de mitjana.
Un 34% més d'oferta
Quant a la variació de l'oferta, perquè hi hagi un 34% més d'habitacions en pisos compartits disponibles s'ha donat un creixement del 156% a Castelló de la Plana, del 98% a Almeria o del 81% a Alacant, els augments més pronunciats. Tan sols a Santa Cruz de Tenerife l'oferta ha disminuït, en un 31%. Barcelona té un 63% més d'habitacions de lloguer en oferta, pel 32% més de Girona, el 77% més de Lleida (ciutat catalana on més creix) o el 44% de Tarragona. A Madrid, l'oferta d'habitacions de lloguer ha augmentat un 10%.
Més del 50% de les habitacions de lloguer es reparteixen entre Madrid (26% del total), Barcelona (12%), València (9%) i Sevilla (7%). La suma de les 30 capitals de província en les quals hi ha menys habitacions, en canvi, tan sols suposaria un 13% del total.