L'OPEP+ ha confirmat aquest dilluns la mesura avançada per l'Aràbia Saudita durant la jornada d'ahir. El bloc de països liderat per l'estat saudita va acordar una mesura "voluntària" ahir per reduir la producció diària de petroli en mig milió de barrils. La mesura, llançada en vigílies del comitè de l'OPEP+ que ha tingut lloc aquest dilluns, ha estat ratificada per la resta dels països que conformen el càrtel de productors d'esquist, entre qui també es troba Rússia.

L'OPEP+ ha confirmat que la retallada de producció diària serà finalment d'1,66 milions de barrils en un moment en què la demanda de la matèria primera continua sent elevada i en què, fins aquest matí, els preus de Brent, esquist de referència a l'eurozona, i de WTI, petroli de referència al mercat nord-americà, anaven sent decreixents. Aquesta mesura, que ha agafat per sorpresa tant a analistes com a bancs centrals, ha catalitzat les alces del preu de l'esquist, i ha estret encara més si hi ha l'oferta. I és que, la nova reducció de producció, la qual començarà a donar-se aquest maig fins a finals d'any, s'uneix a la ja aprovada per l'OPEP+ a l'octubre, que va xifrar la retallada en dos milions de barrils diaris.

En un comunicat llançat aquest dilluns per l'Organització, aquesta al·ludeix que la decisió es pren després de sengles i inesperades decisions comunicades ahir per diversos països membre sobre les noves limitacions de l'oferta petroliera. "El total dels ajustaments voluntaris addicionals de la producció ascendirà a 1,66 mbd", confirma l'OPEP+. A més d'això, l'aliança detalla que als 1,66 milions de barrils menys cal sumar-lo per 500.000 barrils que no oferirà Rússia.

L'OPEP+ fica pressió al preu del petroli

La decisió, sorprenent durant la jornada d'ahir, i vox populi aquest dilluns, ha desencadenat les alces en el preu del petroli. Al cap i a la fi, allò que l'OPEP+, amb l'Aràbia Saudita al capdavant, pretén, és elevar el preu de l'esquist, que, malgrat les projeccions llançades durant l'anterior curs, s'havia sumit en la tendència baixista des de començaments de 2023. Amb la mesura aprovada aquest dilluns, el preu del petroli qualitat Brent i de l'esquist WTI han emergit un 5%.

La mesura aprovada per l'OPEP+ ha estat sorprenent, ja que el mercat pensava que, per l'efecte de les pujades de tipus d'interès dutes a terme pels bancs centrals, les economies dels països consumidors de petroli anaven a notar un retrocés de l'activitat econòmica, conjugat amb una producció de l'OPEP+ similar... malgrat això, la projecció no s'ha complert. El càrtel de països productors ha decidit rebaixar l'oferta, una cosa que, malgrat afectar directament sobre el consum, no importa, ja que es pagarà més pels barrils consumits.

Per a Joaquín Robles, analista de XTB, la intenció del càrtel és "mantenir alts els preus de la matèria primera". Es pot destacar que l'OPEP+ representa un terç de la producció global del petroli, per la qual cosa la influència que tenen les seves decisions sobre els preus és directa.

Aràbia Saudita i Rússia, els que més retallen la seva oferta

Tal com han especificat aquest dilluns, l'Aràbia Saudita i Rússia reduiran la seva producció a 500.000 barrils diaris. L'Iraq ho farà amb 211.000 barrils, Emirats Àrabs Units amb 144.000 barrils menys, Kuwait amb 128.000 menys, Kazakhstan amb 78.000 barrils menys, Algèria amb 48.000 barrils menys, seguida d'Oman, que ha pactat reduir la seva producció a 40.000 barrils. El Gabon és el membre de l'OPEP+ que menys reducció ha pactat, amb 8.000 barrils diaris menys. Com ja avancessin durant la jornada d'ahir, totes les decisions són "voluntàries", ja que no existeix cap acord vinculant i consensuat al si de l'Organització.

Malgrat això, l'alineament entre els països productors és clar: tots busquen elevar el preu del petroli sabent que la demanda continua sent elevada. Els Estats Units, malgrat beneficiar-se d'això, han criticat la decisió dels països membre al·legant que el moment actual no és propici per dur a terme una reducció així.

La retallada posa en un compromís els bancs centrals

Es pot destacar que els descensos, els quals entraran en vigor a partir de major, es donaran en un entorn copat per la pressió inflacionària i les pujades de tipus d'interès del Banc Central Europeu i de la Reserva Federal dels Estats Units. Aquesta decisió posa en un compromís els organismes bancaris centrals, ja que, en cas de seguir amb la política monetària restrictiva, podria afectar el consum sobre el petroli. La nova retallada és un catalitzador per al Brent i per al WTI, dels quals, les principals cases d'anàlisi esperen que pugi fins als 95 dòlars per barril. En aquestes, si els tipus d'interès continuen pujant al mateix ritme, hi hauria un deteriorament en el consum del petroli.

La decisió adoptada per l'OPEP+ té efecte en diversos aspectes. Política monetària, preu de la matèria primera i, fins i tot fins i tot, cotització dels valors energètics que figuren als mercats de valors.